• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok a felelős, de csak egyetlen vádlott van

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Aláírásokat gyűjtöttek a végrehajtható börtönre ítélt nőgyógyász kegyelmi kérvényéhez.

Június közepén a Szegedi Törvényszék jogerősen három év végrehajtható szabadságvesztésre ítélte dr. Loboda Fábián szentesi nőgyógyászt. Felesége, dr. Tóth Edit aláírásgyűjtést kezdeményezett. Néhány nap alatt 1500 aláírás gyűlt össze. Ezeket csatolták a Kúriához beadott felülvizsgálati kérelemhez és az Áder János köztársasági elnöknek szóló kegyelmi kérvényhez - írja riportjában a Népszabadság.

A bíróság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntettért ítélte el Loboda Fábiánt. Az ítélet leszögezte: szándékos gondatlanság történt. Azt, hogy Loboda kilyukasztotta a beteg méhét, és elvágta a vékonybelét, az igazságügyi orvos szakértők véleménye alapján a bíróság is a műtéti kockázat körébe sorolta. A bíróság azonban minden kétséget kizáróan igazolva látta, hogy az orvos tudta, mi történt. Nem talált elég magzati szövetet. Vákuumszívót alkalmazott, ezt azonban utólag nem említette a műtétről szóló feljegyzésben – mégsem döntött azonnal a hasfeltáró műtétről, amellyel 95 százalékos valószínűséggel meg lehetett volna menteni a beteg életét. Tisztában volt vele, hogy a halogatás életveszélyes állapotot idézhet elő, de hibája leplezése érdekében félretájékoztatta a kollégáit.

– Azok az orvosok, akik ott maradtak, nem követtek el hibát semmiben? – teszi fel a kérdést Loboda felesége. – Aki akkor volt ügyeletes, amikor a beteg bélsarat hányt, éppen úgy megműthette volna, mint a férjem. Amikor férjem kezdeményezésére a sebész összevarrta a vékonybelet, már műtét közben is látszott, hogy az a varrat elégtelen. A beteg túlsúlyos volt, és kandidafertőzésben szenvedett. A sebész látta, hogy nem indul meg a bélműködés, mégsem varrta ki a belet a hasfalra, ezért kellett később még kétszer felnyitni. A beteg végül gyógyszermellékhatásban hunyt el – ezt a szálat például nem is vizsgálta senki a nyomozás során.

Dr. Loboda Fábiánt a kollégái, elsősorban dr. U. Gyula osztályvezető főorvos vallomására alapozva ítélte el a bíróság. Dr. Tóth Edit szerint nem „benne hagyták", hanem egyenesen belenyomták a férjét ebbe az ügybe. Holott mindannyian találkoztak a beteggel, joguk lett volna beavatkozni.

Dr. Ábrahám László, az elhunyt fiatalasszony családjának jogi képviselője szerint Loboda Fábián fogadott orvos volt, aki a magánrendelésén pénzt vett fel a betegtől. A hazai gyakorlat szerint ilyen esetben a többi orvos nem nyúl „más betegéhez", nehogy az illető megsértődjön. Mivel sejthették, hogy Loboda hibát követett el, nem is mertek igazán hozzányúlni a betegéhez, nehogy magukra húzzák a következményeket. A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink