• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Lapszemle 2020.12.05 Forrás: hvg.hu
Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Kínából behozott gépeket nem ismerték a magyar szakemberek, ráadásul a műszaki és egyéb leírásaik is általában kínai nyelven voltak.

Álhírnek minősítette a külügyi tárca, hogy a tavasszal általuk Kínából behozott lélegeztetőgépek megbízhatatlanok lennének, miközben az egyik gyártó képviselője már elismerte: akadtak gondok a készülékekkel. Az operatív törzs nem árulja el, hogy a tavasszal vásárolt kínai gépekből összesen mennyit kaptak a vidéki kórházak, ahogy azt sem, milyen típusú készülékekről van szó. A hvg.hu úgy tudja, az operatív törzsön belül már tavasszal téma volt, hogy a magyar szakemberek számára teljesen ismeretlen berendezéseket hoztak be az országba.

“...A KKM által vásárolt gépek, amik beüzemelés után kerülnek az ÁEEK-hez, csak életmentésre tökéletesen alkalmas állapotban kerülnek ki a beüzemelő cégektől” – ezt a Külgazdasági- és Külügyminisztérium sajtóosztálya válaszolta arra a kérdésünkre, amit kedden az operatív törzsnek küldtünk el. Arra voltunk kíváncsiak, hogy igazak-e az egészségügyi intézmények dolgozóitól származó információk, amelyek szerint a tavasszal Kínából behozott lélegeztetőgépek jó részét a kórházakban inkább nem használják. A kórházakba egyébként az állam által tavasz óta felvásárolt gépeknek csak a töredéke, 17 402-ból mindössze 917 jutott el – ezeket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont szállította ki, miközben további negyvenet pedig idősotthonokba, szociális intézményekbe vittek.

Azt már tavasszal lehetett tudni, hogy a Kínából behozott gépeket jellemzően nem ismerték a magyar szakemberek, de a helyzetüket nehezítette, hogy a műszaki és egyéb leírásaik is általában kínai nyelven voltak. Mivel ismeretlen termékekről volt szó, ezért az Európában használt lélegeztetőgépek hazai forgalmazói körében már eleve lesajnálóan tekintettek ezekre a masinákra. Ugyanakkor érthetetlenül álltak a jelenség előtt, hogy az állam olyan, kínai kapcsolatokkal rendelkező magyar cégektől vásárol ilyen berendezéseket, amelyek korábban ismeretlenek voltak az egészségügyi piacon, csak a járvány első hullámában bukkantak fel váratlanul. Mindezt az aggodalmat erősítette, hogy több nyugati állam is panaszkodott a kínai egészségügyi termékekre, mondván: azok silány minőségűek. Ugyanakkor nyilvánvalóan az sem igaz, hogy minden termék, ami Kínából jön, vacak lenne. Jó példa erre, hogy azért a járvány előtt is forgalmaztak Európában minőségi kínai lélegeztetőgépet.

A hvg.hu több forrásból mindössze egyetlen kínai géptípusról, a Crius V6 Northern-ről hallotta azt, hogy gondok vannak vele, de szintén több forrás beszélt arról is, hogy a tavasszal Kínából beszerzett gépek használatát inkább kerülik az orvosok, mert nem bíznak meg bennük.

 

Legolvasottabb cikkeink