• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok kórház nem hajlandó ellátni az ukrajnai menekülteket

Lapszemle 2023.05.18 Forrás: merce.hu
Sok kórház nem hajlandó ellátni az ukrajnai menekülteket

Az egyértelmű jogszabályi háttér ellenére a mai napig nem egyértelmű a kórházakban, hogy milyen státuszú menekülteket kötelesek ellátni.

Levelet küldött Müller Cecília tisztifőorvos május elején minden kórháznak, miután több jelzés is érkezett mostanság a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárságára arról, hogy az Ukrajnából érkező, magyar állampolgársággal is rendelkező menekülteket arra hivatkozva nem látják el sok egészségügyi intézményben, hogy nincs társadalombiztosításuk – szúrta ki a többek közt menekült anyákat is segítő EMMA Egyesület a Mérce szerint. 

A tisztifőorvos figyelmeztette az ellátókat: kormányrendelet biztosítja a háború elől menekülők egészségügyi ellátáshoz való jogát, valamint korábban Kásler Miklós egykori emberi erőforrások minisztere is külön – ma is hatályos – miniszteri utasításban rögzítette részletesen az őket megillető ellátás részleteit. Eszerint bármilyen státuszú is egy ukrajnai menekült, ingyenes egészségügyi ellátást kell biztosítani számára Magyarországon. Müller arra kérte a kórházakat, tartsák magukat a jogszabályi előírásokhoz.

Kérdéses ugyanakkor, hogy miért nem történt hamarabb lépés az ügyben. Ugyanis – mint arról az EMMA és a PATENT Egyesület munkatársai nemrég részletesen beszámoltak a Mércének – a helyzet nem újkeletű: már több mint egy éve, az ukrajnai háború kitörése óta káosz és kifejezetten rossz bánásmód jellemzi a menekültek egészségügyi ellátását.

Az egyértelmű jogszabályi háttér ellenére a mai napig nem egyértelmű a kórházakban, hogy milyen státuszú menekülteket kötelesek ellátni. Az egészségügy leterheltsége és az akadozó információáramlás miatt teljesen esetleges, hogy melyik intézményben hogyan fogadják a menekülteket. Így fordulhat elő például, hogy egy várandós nő Budapesten nem kap ingyenes ellátást, ezért egy debreceni kórházig kell utaznia, ahol viszont – mintha hirtelen egy másik országban találná magát – teljesen természetes, hogy ellátják. Ahogy az is, hogy olykor életmentő műtéteket is kifizettetnek, ha a menekült páciensnek nincs tajszáma – tudtuk meg a menekült nőket segítő két szervezettől.

További részletek a Mérce cikkében. 

NNK

Legolvasottabb cikkeink