• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sok még a piros jelzés az egészségügyben

Lapszemle Forrás: Napi.hu - Sonline.hu

A javulás jelei ellenére ennél sokkal többet kell tenni a magyar egészségügyért.

Magyarország három helyet lépett előre, így jelenleg a 25. helyen áll a 36-ból a friss, 2014-es Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexen (EHCI). A javulás jelei ellenére az index készítői szerint ennél sokkal többet kell tenni a magyar egészségügyért. Az EHCI vizsgálta a betegjogokat, informáltságot, hozzáférhetőséget, a várakozási időket, az egészségügyi eredményeket, a gyógyulási, halálozási mutatókat, a nyújtott szolgáltatások skáláját, a megelőzés helyzetét, a gyógyszeripart. Valamennyi alcsoportot külön is pontozzák.

Háromféle értékelés lehetséges: piros mező, ha az adott szolgáltatás nem jó, vagy nem elérhető, a sárga a megfelelő kategória, a zöld a jó minősítés – írja a Napi.hu 4-i cikke nyomán a sonline.hu portálja.

A betegjogok területén Magyarország 96 pontot szerzett az elérhető 150-ből, a hozzáférhetőség, illetve várakozási idő minősítésében az elérhető 225 pontból Magyarország 163-at ért el. Egyedül a CT-re való várakozás idejét minősítették rossznak. Az egészségügyi eredményeknél felsorolt nyolc mutatónál öttel piros mezőbe került hazánk, szívhalálozásban, ráktúlélésben, megelőzhető korai halálozásban, kórházi fertőzésekben és az abortusz rátában. A nyújtott egészségügyi szolgáltatások 150 pontos maximumából Magyarország 88 pontot szerzett. Itt az egészségügyi rendszer méltányossága – mennyit finanszíroz az állam a teljes költésből –, a vesetranszplantációk száma, a hálapénz és a császármetszések magas száma érdemelt pirosat. A megelőzés elérhető 125 pontjából 83-at szereztünk. Piros jelzés a magas vérnyomás, a dohányzás és az alkoholizmus megelőzésének.

A gyógyszeriparnál 57 pontot könyvelhettünk el a 100-ból, az összforgalomból az államilag finanszírozott részesedést, az új rákgyógyszerek bevezetését, az új gyógyszerekhez való hozzáférést, az artritisz gyógyszerek elérhetőséget pontozták pirossal.

A kutatásvezető szerint Magyarország követi az európai egészségügy fő áramlatát és folyamatosan fejleszti egészségügyi rendszere teljesítményét. A legnyilvánvalóbb változás az időben való hozzáférés és a megelőzés területén történt. Ugyanakkor már több éve nem értik, miért nem történt előrelépés Magyarországon annak ellenére, hogy már 60 éve egy államilag finanszírozott egészségügyi rendszerrel rendelkezik. Még több részlet az eredeti cikkben