Milyen tejet vásároljunk? Frisset, féltartósat vagy ultrapasztörizáltat, dobozosat, zacskósat, flakonosat, vagy házitejet...
Senki sem vitatja, hogy egészséges és értékes tápanyagokat tartalmaz, a tejjel kapcsolatban azonban időről időre előkerülnek bizonyos irányzatok és ellen-irányzatok. Több, egészséggel foglalkozó szakember állítja, hogy a tej nehezíti az emésztést, inkább kerülni kell a fogyasztását, különösen bizonyos diéták és fogyókúrák esetén. Mások a tej csodatévő erejére esküsznek - hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Dr. Pleva György a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője hangsúlyozta: tévedés az a vélekedés, hogy a tejüzemekben vizeznék a tejet, szigorúan tilos a tejhez bármilyen idegen anyagot hozzáadni, a zsírtartalom csökkentésével azonban valóban kiüresedik a tej aromatartalma. A másik tévedés, hogy a pasztörizálás, forralás során a tej elveszíti az értékes anyagait. Valójában nincsenek olyan anyagok, amelyek a forralás során tönkremennének, mert ez az eljárás a zsírban oldódó vitaminokat nem érinti.
Ma egy éves kor alatt nem ajánlják a tejet, savanyított tejtermékeket azonban a módszertani ajánlás szerint már kilenc hónapos kor körül ehet a gyermek, mondta Gőblné Papp Éva védőnő. Hozzátette: a házitej jó, de szoptatós anyukáknak és kisgyermekeknek mindenképpen felforralva és kicsit hígítva kell fogyasztani. A kisgyermekeknek naponta fél liternél több tejet nem ajánl a védőnő.
Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa nagyon fontosnak nevezte a gyermekek megfelelő mennyiségű és minőségű tejfogyasztását, hiszen ebben a korban alakul ki a csontozat és a fogazat. Az április 30-án megjelent új közétkeztetési rendelet előírása szerint a gyermekeknek a napi háromszori étkezés során három deciliter tejet, vagy annak megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kell biztosítani a közétkeztetésben.