• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sok tévhit él a tejjel kapcsolatban

Lapszemle Forrás: hirado.hu

Milyen tejet vásároljunk? Frisset, féltartósat vagy ultrapasztörizáltat, dobozosat, zacskósat, flakonosat, vagy házitejet...

Senki sem vitatja, hogy egészséges és értékes tápanyagokat tartalmaz, a tejjel kapcsolatban azonban időről időre előkerülnek bizonyos irányzatok és ellen-irányzatok. Több, egészséggel foglalkozó szakember állítja, hogy a tej nehezíti az emésztést, inkább kerülni kell a fogyasztását, különösen bizonyos diéták és fogyókúrák esetén. Mások a tej csodatévő erejére esküsznek - hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Dr. Pleva György a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője hangsúlyozta: tévedés az a vélekedés, hogy a tejüzemekben vizeznék a tejet, szigorúan tilos a tejhez bármilyen idegen anyagot hozzáadni, a zsírtartalom csökkentésével azonban valóban kiüresedik a tej aromatartalma. A másik tévedés, hogy a pasztörizálás, forralás során a tej elveszíti az értékes anyagait. Valójában nincsenek olyan anyagok, amelyek a forralás során tönkremennének, mert ez az eljárás a zsírban oldódó vitaminokat nem érinti.

Ma egy éves kor alatt nem ajánlják a tejet, savanyított tejtermékeket azonban a módszertani ajánlás szerint már kilenc hónapos kor körül ehet a gyermek, mondta Gőblné Papp Éva védőnő. Hozzátette: a házitej jó, de szoptatós anyukáknak és kisgyermekeknek mindenképpen felforralva és kicsit hígítva kell fogyasztani. A kisgyermekeknek naponta fél liternél több tejet nem ajánl a védőnő.

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa nagyon fontosnak nevezte a gyermekek megfelelő mennyiségű és minőségű tejfogyasztását, hiszen ebben a korban alakul ki a csontozat és a fogazat. Az április 30-án megjelent új közétkeztetési rendelet előírása szerint a gyermekeknek a napi háromszori étkezés során három deciliter tejet, vagy annak megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kell biztosítani a közétkeztetésben.