• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Sokan nem tudják megfizetni a védettséget

Lapszemle Forrás: mno.hu

Nincs egységes álláspont az orvosok között aban sem, kérjenek a pénzt az oltások beadásáért vagy sem.

Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia Magyarországon annak a szülőnek, aki az összes ajánlott, ám kizárólag térítés ellenében igénybe vehető oltást szeretné beadatni gyermekének. A végösszeg akár 287 ezer forint is lehet – írta a Magyar Nemzet, amely most annak járt utána, milyen népszerűek az alternatív védőoltások a szülők körében. Jelenleg az ajánlott oltások csoportjába tartozik a bárányhimlő, a rotavírus, a kullancs által okozott agyvelőgyulladás (kullancs-encephalitis), a Hepatitis A, a fertőző agyhártyagyulladás (Meningococcus C és B) és bizonyos életkor után a HPV elleni vakcina is.

A 39 ezer forintos rotavírus elleni oltás esetében kifejezetten alacsony az átoltottság. Ennek oka, hogy ez a drágább oltások közé tartozik, és a szülők egy része úgy gondolja: ha el is kapja a betegséget a gyerek, ez nem egy halálos vírus. Pedig a kiszáradás igenis komoly veszélyt jelenthet, a vírus ellen pedig nem létezik gyógyszer.

A Meningococcus C esetében sok a védett gyermek, hiszen korábban sem volt drága az oltás, támogatással 8400 forintot kellett érte fizetnie a szülőknek. A Meningococcus B azonban már ritkább, ennek borsos ára miatt kevesen adatják be gyermekeiknek.

Sok szülő azt sem akarja elhinni, hogy a bárányhimlő súlyos megbetegedés lehet, szinte mindenki emlékszik a maga „nem túl vészes" bárányhimlős megbetegedésére. Éppen ezért nem számolnak a súlyos szövődmények kockázatával – mondta a lapnak Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A tapasztalatok alapján inkább adatják be a hasonló árú (30 ezer forint), kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni vakcinát. Az átoltottság azonban még így is alacsony, mindössze 5–15 százalékos, míg a szomszédos Ausztriában a lakosság 80 százaléka kéri a kullancs-encephalitis elleni vakcinát.

A háziorvosok a szabályozás szerint oltásonként maximum 2000 forintot kérhetnek azért, hogy beadják betegüknek a vakcinát, de változó, hogy ki él ezzel a lehetőséggel. Nincs egységes álláspont az orvosok között. Vannak, akik egyáltalán nem kérnek honoráriumot azért, mert oltanak, mások 1000 forintot kérnek, de akad olyan orvos is, aki a maximálisan kapható összeget várja. A pontos díjazásra a rendelőkben írásbeli tájékoztatás hívja fel a figyelmet.

Legolvasottabb cikkeink