• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Sokan tévesen vallják magukat penicillin-érzékenynek

Lapszemle 2019.02.21 Forrás: pharmaonline.hu
Sokan tévesen vallják magukat penicillin-érzékenynek

A magukat penicillin-érzékenynek mondók 95 százaléka téved, teret engedve ezzel az antibiotikum-rezisztencia terjedésének.

A béta-laktám típusú antibiotikumok a legbiztonságosabb és leghatásosabb antibiotikumok közé tartoznak. Azonban meglehetősen sok beteg vallja magát pencillin-allergiásnak, ami korlátozza az alkalmazásukat. Penicillinallergia esetén helyettük széles-spektrumú antibiotikumokat rendelnek, fokozva ezzel a rezisztencia terjedését, illetve növelve a mellékhatások (köztük például a Clostridium difficile infekciók) kockázatát - írta a pharmaonline.hu.

Ha egy beteg penicillinre allergiásnak vallja magát, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy ő ténylegesen az. A Német Infektológiai Társaság (Deutsche Gesellschaft für Infektologie; DGI) például ilyen esetekben allergológiai vizsgálatot javasol, rámutatva azokra az eredményekre, amik 2019 januárjában jelentek meg a JAMA hasábjain. Az Amerikai Egyesült Államokban minden 10. lakos úgy vallja, hogy nála legalább egy alkalommal már jelentkeztek pencillin-allergiás panaszok. A legtöbben gyomor- és bélrendszeri panaszokat, és bőrviszketést hoznak fel példaként, ha tünetekkel kell körbeírni a (feltételezett) allergiájukat. Az allergiatesztek ezzel szemben azt mutatják, hogy a magukat penicillin-allergiásnak vallók 95 százalékánál nem áll fenn penicillin-allergia!

A racionális antibiotikum-alkalmazás vagy „antibiotic stewardship” (ABS) melletti elköteleződés hozzájárulhat ahhoz, hogy a cefalosporinok és a fluorokinolonok helyett penicillint és penicillin-származékokat alkalmazzanak a gyógyszeres terápia során. Az ABS célkitűzéseivel összhangban, Németországban például az utóbbi időben megnövekedett a humán gyógyszeres terápiában felhasznált antibiotikumok között a penicillinek aránya – számol be az antibiotikum-alkalmazást leíró statisztikai adatokról a freiburgi Winfried Kern professzor.

Legolvasottabb cikkeink