• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sokan vesztették életüket munkavégzés közben tavaly

Lapszemle 2022.04.13 Forrás: Népszava Online
Sokan vesztették életüket munkavégzés közben tavaly

2016 óta évről évre egyre több építőipari munkás veszti éltét, ami az egyre növekvő építőipari megrendelésekkel magyarázható.

Az elmúlt hat esztendő legtragikusabb munkahelyi baleseti statisztikáját hozta a tavalyi év: 2015 óta nem vesztették annyian életüket munkavégzés közben, mint 2021-ben. A 84 elhunyt dolgozó csaknem harmadával több halálos áldozatot jelent 2020-hoz képest, és ugyanennyivel nőtt meg a súlyos csonkulásos balesetet szenvedők száma is – utóbbi 30 embert érintett. Az előző évhez mért jelentős növekedés részben betudható annak, hogy a Covid-járvány miatti kényszerszünetek 2020-ban a munkahelyi balesetek esélyét is csökkenthették. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavédelmi irányítási főosztálynak adatsora azonban nem csak a Covid–19 első évéhez képest mutat romló tendenciát - írja a népszava.hu.

Az elmúlt évtizedben a munkahelyi balesetek száma folyamatosan nőtt: 2012-ben több, mint 17 ezerszer jegyeztek fel ilyesmit, 2019-ben, a Covid előtti évben már több, mint 24 ezerszer. Ezt mérsékelte vélhetően a járvány 2020-ban kicsit több, mint 20 ezer, majd tavaly mintegy 21 600 esetre. A halálos kimenetelű balesetek száma eközben 62-ről 84-re ugrott, miközben 2015-ben már volt egy olyan tragikus év, amikor szintén ilyen sokan vesztették életüket munkavégzés közben.

A halálos balesetek harmada az építőiparban történt: tavaly 28 építőipari munkás halt meg az építkezéseken. A Covid első éve arányaiban még rosszabbul alakult: a 64 halálos áldozatból 27 dolgozott az építőiparban. Az elmúlt évtizedben mindig ebben az ágazatban haltak meg a legtöbben munkájuk során, ám  2016 óta évről évre egyre több építőipari munkás veszti éltét, ami a szintén egyre növekvő építőipari megrendelésekkel magyarázható. A 2020-as kirívó adat is vélhetően annak köszönhető, hogy az építkezések a járvány kellős közepén sem álltak le.

A kis cégeknél dolgozó középkorú férfiak a legveszélyeztetettebbek

A statisztika alapján a legkevésbé a kis létszámú, 50 fő alatti munkahelyeken biztosítják a munkavégzés biztonságos feltételeit. A halálos kimenetelű balesetek majdnem fele legalábbis az 1-9 főt foglalkoztató munkahelyeken, majdnem negyede pedig a 10-49 fős cégeknél történt. Ezeknél a vállalkozásoknál dokumentálták a súlyos csonkulással járó balesetek több, mint felét is: a 9 fősnél kisebb cégeknél tavaly 10, az 50 fősnél kisebbeknél pedig 7 munkavállaló szenvedett ilyen súlyos balesetet. A legtöbb munkahelyi baleset ugyanakkor összességében nem ezeknél a cégeknél történik, hanem az 50-249 fős vállalatoknál. Életkor szerint a 45-50 év körüliek a legveszélyeztetettebbek: tavaly a 84 halálos áldozat közül 29 ebből a korcsoportból került ki, és a súlyos csonkulásos balesetek harmadát is ők szenvedték el. Zömmel a férfiakat éri a szerencsétlenség: tavaly öt nő vesztette életét munkahelyi baleseteben, és ketten szenvedtek súlyos csonkulásos baleset. A legtöbb halálos munkahelyi baleset tavaly Jász-Nagykun-Szolnok megyében (14), Budapesten (10), Bács- Kiskun és Pest megyében (egyaránt 8) történt. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink