• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sokat tehetünk a stroke megelőzéséért

Lapszemle 2018.11.06 Forrás: magyaridok.hu
Sokat tehetünk a stroke megelőzéséért

Tízszeres kockázatot jelent, ha valaki már átesett egy szélütésen.

Napjainkban a világon mintegy nyolcvanmillió ember esett már át stroke-on, közülük pedig több mint ötvenmillió túlélőnek kell rokkantsággal élnie emiatt. A helyzet Magyarországon is problémás, a szélütésként is ismert betegség hazánkban is a vezető halálokok egyike. A szélütés bekövetkezése után azonban kellő odafigyeléssel és gondoskodással elkerülhető annak megismétlődése, és a felépülés folyamata is könnyebbé válhat, írja a magyaridok.hu.

Egy szélütésen korábban már átesett embernek egy egészségeshez képest tízszeresére növekszik egy újbóli stroke kialakulásának kockázata, így nekik még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a megelőzésre.

A szélütés – a Magyar Nemzeti Szívalapítvány meghatározása szerint – az agy hirtelen kialakuló károsodása, amelyet vérkeringési zavar okoz. Ennek oka leggyakrabban agyérgörcs, amikor az agyat tápláló verőér elzáródik. A keringészavar következtében az agysejtek nem jutnak oxigénhez, és perceken belül elhalhatnak.

Fontos, hogy tisztában legyünk saját egészségügyi állapotunkkal, ismerjük az esetleges rizikófaktorokat, amelyek előidézhetik a szélütést. Ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Az olyan szívproblémák, mint a pitvarfibrilláció, szintén nagymértékben növelhetik a stroke kialakulásának kockázatát.

Napjainkban már elérhetők olyan véralvadásgátló készítmények, amelyek kényelmetlenség nélkül, szájon át bevehetők. Emellett javasolt az aktív életmód, a rendszeres testmozgás. Az étrendbe érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt beépíteni, és kerülni a túlzottan sós ételeket, valamint nagymértékben csökkenteni a szeszes italok fogyasztását, a dohányzásról való leszokást pedig érdemes minél hamarabb elkezdeni.

Életet is menthet, ha a stroke figyelmeztető jeleit azonnal felismerik, hiszen minél gyorsabban kap segítséget és megfelelő kezelést az érintett, annál jobbak az esélyei a maradandó rokkantság kivédésére és a gyors felépülésre. A leggyakoribb tünetek a hirtelen féloldali végtaggyengeség, az arczsibbadás, a száj félrehúzódása és a beszédnehéz­ség. A tünetek jelentkezésekor elsősorban nem a legközelebbi kórház, hanem a legközelebbi stroke-centrum a cél, hiszen ott érhetők el a megfelelő diagnosztikai és terápiás lehetőségek.

Legolvasottabb cikkeink