• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sokkal több koronavírus-teszt kellene, hogy tisztán lássunk

Lapszemle 2020.03.07 Forrás: klubradio.hu
Sokkal több koronavírus-teszt kellene, hogy tisztán lássunk

Olyan kevés vizsgálatot végeztek el, hogy lehet, sokkal több megfertőződött lakos van, mint amennyiről tudunk.

Lényegesen kevesebb vizsgálatot végzett el és engedett elvégezni a magyar egészségügyi hatóság, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a vírus terjedéséről, típusairól megfelelő információval rendelkezzen – mondta Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos a Klubrádióban.

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvostól elsőként azt kérdeztük, jól kezelik-e a magyar hatóságok az eddig tapasztalható fejleményeket koronavírus-ügyben. Közölte: háromféle problémát lát, az első, hogy magát az influenzajárványt nem kezelte jól a kormányzat, ennek következményeit most egy másik járványnál is látjuk. A második, ami ebből következik, hogy a tájékoztatás más országok információs csatornáihoz képest nagyon gyenge színvonalú és nem hatékony. Ezek nem sajtótájékoztató-kérdések, hanem megfelelő színvonalon megírt kérdés-felelet anyagok, amelyekkel úgy tűnik, más országok jobban állnak – tette hozzá. A harmadik, ami már a kommunikáción messze túlmutat, hogy lényegesen kevesebb vizsgálatot végzett el és engedett elvégezni a magyar egészségügyi hatóság, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a vírus terjedéséről, típusairól megfelelő információval rendelkezzen.

Amerikában is panaszkodnak lakosok arról, hogy szerették volna elvégeztetni a vizsgálatot, de nem lehetett, ám itt az arányokról van szó. Olyan kevés vizsgálatot végeztek Magyarországon, ami alapján joggal tételezhető fel Falus Ferenc szerint, hogy sokkal több megfertőződött lakos van, mint amennyiről tudunk. Olyan súlyos beteg (például tüdőgyulladással kórházban fekvő) talán, remélhetőleg nincs az országban, akinél ezt a vizsgálatot nem végezték el. De azt nem tudjuk, hogy mennyire terjedt el a vírus az országban.

Egészen biztosan van elég eszköz a teszthez, gyakorlatilag fillérekért meg lehet venni, és elég sok szakember van, aki el tudja végezni. „Ha nem akarok róla tudni, akkor mi az akadály?” – tette fel a kérdést. Központosították a vizsgálatokat, azt mondták, hogy csak egy labor van, amely erre akkreditált, ez Falus Ferenc szerint nem igaz, ő legalább még kettőről tud. Ugyanis ehhez nem kell biztonsági labor, nem kell szkafanderben végezni a vizsgálatot. Azt is elmondta, hogy egy vizsgálat nem mindig elég, a kínaiak négyet végeztek, mire kimondták valakiről, hogy egészséges.

Hangsúlyozta: minél korábban kellene kimutatni a vírust, meg kellene kockáztatni az – idézőjelben – felesleges vizsgálatokat. Ráadásul lázhoz kötik a vizsgálatokat, és egy kínai jelentésből kiderül, hogy a súlyos betegek felének nem volt, csak hőemelkedése, vagy láztalan volt. Hangsúlyozta: ez versenyfutás az idővel, az a cél, hogy minél kevesebb ember fertőződjön meg, amíg nincs specifikus terápia, gyógyszer, oltás.

További részletek a cikkben.