• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Somogy is részt vesz a nagy felmérésben

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A kutatások célja, hogy átfogó képet adjon a magyar gyermekek felnövekedéséről és a koraszülöttség kockázati tényezőiről.

Két fontos népegészségügyi felmérésben is részt vesz Somogy, illetve azok a somogyi szülők a közeljövőben, akik gyermekvállalás elé néznek. Az egyik projekt a koraszülés kockázati tényezőit, a másik a csecsemők és kisgyermekek egészségügyi és szociális fejlődését tárja fel – írja a sonline.hu portálja. Az Országos Közegészségügyi Intézet által indított „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése" elnevezésű projekt fő eleme a népegészségügyi ellátórendszer és szolgáltatások fejlesztése, ezen belül a kora gyermekkori egészségtudatosság fejlesztése családtervezéstől a gyermek hatéves koráig.

A program része egy koraszülést megelőző és optimális méhen belüli magzatfejlődést támogató modellprogram is, aminek keretében az országban három célterületen – közte Somogy megyében is – kutatást végeznek a koraszülöttség kockázati tényezőiről. A projekt megvalósítása a védőnők aktív közreműködésére épít, akik egyéni tanácsadás útján segítik a gyermekeket vállaló párokat és a 0–6 éves gyermekeket nevelő családokat az egészséges életkezdet feltételeinek biztosításában, a gyermekek jobb egészségi állapotának elérésében.

Ezzel párhuzamosan a kaposvári és a tabi járásban a KSH Népességtudományi Kutató Intézet longitudinális kutatást indított a 2018-ban születettek körében „A szociális ágazat módszertani és informatikai megújítása" elnevezésű projekt önálló alprojektjeként. A kutatás induló mintájában, az országban 12 ezer várandós anyuka vesz részt, akiket első alkalommal a várandósságuk huszonnyolcadik–harmincegyedik hete között védőnőik kérdeznek meg. Második alkalommal, az újszülött fél éves korában szintén a védőnők kérdezik a kismamát. Az egy éves kérdezéstől kezdődően kérdezőbiztosok veszik át a munkát. A kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a magyar gyermekek felnövekedéséről.

Legolvasottabb cikkeink