• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sorsukra hagyott skizofrén emberek

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Évek óta pszichés betegséggel küzdött az a férfi, aki villamos elé lökött egy idős asszonyt a Margit híd budai hídfőjénél.

Hosszú ideje a hatóságok látókörében volt, többször le is tartóztatták, mégis kezelés nélkül maradt. Amióta a baloldali kormány bezáratta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), több száz skizofrén került ki az orvosok felügyelete alól – olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

Áron tettére nincs mentség, de szörnyű ez a társadalmi szervezetlenség is, ami hagyta idáig fajulni a dolgokat – írta a legnépszerűbb közösségi oldalon egy férfi, aki korábban évekig próbált segíteni a pénteken gyilkossá lett 40 éves A. Áronon. A jelenleg harminc napra előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottat jól ismerő férfi szerint „10 éve ez az ember jogot végzett. Beszélt angolul, franciául, volt lakása. Körülbelül 7 éve fedél nélküli, s egy-két éve van, hogy komolyabban pszichiátriai problémák, magatartászavarok léptek fel nála. Most is csak egy napja, hogy kiengedték a pszichiátriai megfigyelésből, ahová a mentők vitték be az utcáról. (…) Áronnak tévképzetei vannak, mindig azt hiszi, hogy bántani fogják. Az illető Skrabski Fruzsina újságíró, dokumentumfilm-rendező bejegyzéséhez szólt hozzá, aki maga is jól ismerte a férfit. Skrabski szerint A. Áron a gimnáziumban a barátja volt, aztán lassan megőrült. Azt írta, mindenki próbált neki segíteni, de nem lehetett. Évek óta hajléktalanként élt, belekötött az emberekbe, többször volt börtönben. Az újságíró azt firtatta, miért nem lehet az ilyen embereket kezeltetni.

Ismert, a 40 éves férfi pénteken kora délután lökte a villamos elé az idős nőt a Margit híd budai hídfőjénél, az asszony a helyszínen meghalt. A gyanúsítottat egy utas tartotta vissza a helyszínen a rendőrök kiérkezéséig. A férfi nem ismeretlen a hatóságok előtt: korábban Sarka Kata modellt inzultálta, akkor letartóztatták.

A gyilkosság apropóján ismét vita indult az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásának körülményeiről. A lipótmezei intézményt 2007-ben zárta be a szocialista kormány.

Mint korábban beszámolt róla – emeli ki a portál – az OPNI megszűnése után több száz ember is kieshetett az ellátórendszerből. A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnökének tájékoztatása szerint egy évvel az OPNI bezárása után a taj-számok nyomon követése alapján maga a minisztérium hozta nyilvánosságra, hogy az intézményben kezelt skizofrének közül 87 beteg egy éve nem kapott gyógyszert, tehát ellátatlan maradt. Lehóczky Pál ugyanakkor hozzátette, más betegségcsoportra nem készült ilyen felmérés. Amennyiben más betegeknél is hasonló mértékű volt az ellátásból való kiesés, az több száz embert jelenthetett – fogalmazott Lehóczky.