• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sosem felejti el: ikerbabáit vetette el édesanyja utasítására

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Száz várandós anya közül 43 dönt úgy, hogy nem szeretné megtartani magzatát.

Bár a hivatalos statisztikák szerint évről évre csökken az abortuszok száma hazánkban és Szolnokon is, a művi terhességmegszakítások száma mégis roppantul magas. Az Ágota Alapítvány most óriás plakátokon hívja fel a társadalom figyelmét az örökbefogadás lehetőségére és a nevelőszülői hivatás szépségére – írja a szoljon.hu portálja.

Minden gyermeknek családban van a legjobb helye – hangzott el azon a szerdai konferencián, melyet a nevelőszülőkkel és a nevelőszülői hálózattal kapcsolatban álló szervezeteknek, magánszemélyeknek tartottak Szolnokon. A téma népszerűsítésére bizony nagy szükség van, hazánkban ugyanis csaknem minden második terhesség végződik abortusszal. Az okok szerteágazóak, sokszor pedig egyenesen a ködbe vesznek.

Ebbe a bensőséges, intim szférába kevesen engednek bepillantást adni – nyilatkozta a szolnoki dr. Téglássy Imre, az abortuszellenességéről híres Alfa Szövetség elnöke. – Magyarországon olyan hárítás és elfojtás tapasztalható a témát illetően, ami nehezen oldható fel, immár évtizedek óta – fűzte hozzá dr. Téglássy Imre.

Egy amerikai friss felmérés szerint száz abortuszból 64 esetében nem a kismama dönt gyermeke sorsáról, hanem a környezete. Általában a partner, a szülők vagy a tágabb család – állítja dr. Téglássy Imre. Bár Amerika távol esik tőlünk, adataikban lehet igazság.

Az abortusz legalizálása 1956. június 4-én történt, ekkortól „huny szemet" az állam a művi terhességmegszakítás felett. Ettől az évtől nők ezrei döntenek önként arról, hogy mégsem szülik meg megfogant gyermeküket. Vagy nem is annyira önálló döntésük ez a nőknek? – teszi fel a kérdést a portál.

Tizenhat éves voltam, amikor véletlenül teherbe estem – meséli egy neve elhallgatását kérő szolnoki nő. Első gondolatom az volt, hogy természetesen megtartom a babámat. Amikor közöltem döntésemet édesanyámmal, ő azt mondta, ez kizárt dolog. Mert hogyan fogom befejezni az iskolát, mit szólnak a rokonok és különben is, ez milyen szégyen. Könnyeimmel küszködve mentem el az abortuszra, ahol kiderült, iker kisfiúkat szültem volna. Az a délelőtt kitörölhetetlen az emlékezetemből, ha elérkezik az augusztusi évforduló, gyászba öltöztetem a szívem, lelkem. S bár azóta már született egy lányom, amíg élek, lelkiismeret furdalásom lesz amiatt, amit tettem. Talán ha akkor édesanyám nem kardoskodik a terhességmegszakítás mellett, most nagycsaládom lenne.

Érdemes belegondolni abba is, hány meg hány nőt állít a munkáltatója döntés elé: vagy a gyerek vagy az állás. Sajnos egyetlen pert sem tudok említeni, amikor az anya ilyen okok miatt fordult volna a magyar bírósághoz – fűzte hozzá az Alfa Szövetség elnöke.

Úgy tűnik tehát, hogy a kétségbeesett nők egyedül maradnak problémáikkal. Bár a terhességmegszakítás előtt szakemberek beszélnek az anyákkal, hátha azok mégis meggondolják magukat, a módszer nem túl hatékony: tavaly 1888 főből mindösszesen csak hetvenen módosították döntésüket – emeli ki a portál.