• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Speciális szabályok a koronavírusban elhunytak temetésére

Lapszemle 2020.04.15 Forrás: mfor.hu
Speciális szabályok a koronavírusban elhunytak temetésére

A hozzátartozók védőeszközeit az egészségügyi intézménynek kell biztosítania, a búcsúk során nem szabad az elhunytat megérinteni.

A koronavírusban elhunytakat különleges szabályok betartásával lehet csak előkészíteni a temetésre. Magyarországon már 122 ember halt meg a COVID-19 járványban, döntő többségük idős ember.

Új eljárásrendet követve szabad csak temetésre előkészíteni és eltemetni a koronavírussal fertőzésben elhunytakat - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ ápirlis 7-i közleményében, amely kitér arra is, hogy a koronavírusban otthon meghalt betegeknél is ezeket a szabályokat kell betartani. Nincs kizárva, hogy a közeli hozzátartozók a halál után búcsút vegyenek az elhunyttól, de csak az egészségügyi intézmény eseti elbírálása alapján, és előtte ismertetni kell velük a kötelező védőeszköz-használatot és a kézhigiéné szabályait. A hozzátartozó számára a szükséges védőeszközöket (sebészeti szájmaszk, köpeny, gumikesztyű) az egészségügyi intézménynek kell biztosítania. A búcsú során nem szabad az elhunytat megérinteni - írja az mfor.hu.

Bármilyen furcsán hangzik, hogy a holttest bőrét fertőtleníteni kell 0,1% töménységű nátrium-hipoklorittal (hipó), de járványhelyzetben érthető kitétel. Ezek után a természetes testnyílások elzárását követően a holttestet dupla műanyag (szivárgásmentes) zsákba kell helyezni, a lezárásánál kapcsok használata tilos.

Ezt a  zsákot is 1% töménységű hipóval le kell még törölni, majd a levegőn megszárítani. A halottas zsákra ki kell tenni a fertőzésveszélyt jelölő címkét, majd 4 °C körüli hőmérsékleten kell tárolni a temetésig. Ha mód van rá, a holttestet lehetőleg egy kijelölt liften keresztül kell elszállítani az e célra biztosított járműhöz.

A szállító figyelmét fel kell hívni a külön erre a célra rendszeresített piros színű űrlap használatával, hogy az elhunyt COVID-19 fertőző betegségben halt meg. A koporsóba kizárólag a már említett műanyag zsákot kell használni a szállításra és az elhunytat kellő szilárdságú, vízhatlan módon hézagmentesített, ráillő fedéllel ellátott koporsóba kell helyezni. A szállítás során a fertőző betegeknél használatos védőfelszerelést (sebészeti orr/szájmaszk, köpeny, gumikesztyű) kell alkalmazni, melyet a temetkezési szolgáltatónak kell biztosítania.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink