• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Spice, Gina, Kati: olcsó bódulat halálos mellékhatásokkal

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Megálljt parancsolnak a dizájner drogoknak – jogi eszközökkel próbálnak gátat vetni a bódulatnak.

Somogyban becslések szerint a fiatalok 20-25 %-a már kipróbálta a legújabb szereket, a közelmúltban 111 ifjúval szemben indult eljárás – írja a Somogyi Hírlap – online.

Spice, Gina, Kati – tucatnyi fantázianév, a lényeg szinte minden esetben ugyanaz. Olthatatlan vágy a percnyi lazulásra, a felszabadító bódulatra. Festéklemosó, tisztítószer, növényi tápszer, felnimosó: ilyen és ehhez hasonló termékként forgalmazták a veszélyes szereket. Melyek természetesen hihetetlenül hasonlítanak az eredeti drogokhoz, romboló hatásuk miatt nagyon veszélyesnek tartják.

Szakértők úgy látják: az utóbbi időben újabb és újabb szerek jelentek meg a piacon, a törzsközönség elsősorban tinikből és huszonévesekből állt. Somogyban is hódított a trend – ez derült ki az utóbbi időszak visszajelzéseiből.

Csütörtökön Kaposváron drogprevenciós napot tartottak a Béke lakótelepi rendőrőrsön, ahol a kábítószer-fogyasztókra leselkedő veszélyekről esett szó. Sajnos sok fiatalnak szemernyi fogalma sincs a dizájner drogokban rejlő veszélyekről – emelte ki Hegedűs Gábor százados, a Kaposvári Rendőrkapitányság munkatársa, aki hozzátete azt is, munkatársaival azt akarja elérni, hogy minél többen tisztában legyenek a lehetséges következményekkel.

Elgondolkodtató a statisztika: a somogyi rendőrök csak tavaly 111 esetben folytattak eljárást kábítószerrel való visszaélés miatt. Ezen belül pedig öt olyan ügy volt, amikor a kábítószerrel való visszaélést 18 évesnél fiatalabb személy követte el. A dizájner drogot fogyasztók tábora időközben jócskán nőhetett, részben a szer árának és könnyű beszerzésének köszönhetően, hangoztatják szakértők. A törvényalkotók most ezen kívánnak változtatni. Gyurka Adrián őrnagy hangsúlyozta: az új listára – melyet a kormány a napokban fogadott el – a konkrét vegyületek mellett vegyületcsoportokat is rögzít.

Egyáltalán nem szabad lebecsülni a dizájner drogokat – ez a véleménye Agócs Attilának, a kaposvári építőipari szakközépiskola igazgatójának. A dohányzással vont párhuzamot: először a gyengébb szert próbálja ki a fiatal, s aztán néhány alkalom után már nem elégszik meg az élménnyel és újabb adag, természetesen a korábban használtnál gyorsabb és erősebb anyagra van szüksége.

A jogi szigorítással egyetértett az iskolai védőnő is, valamint Gálosi Gergő, a kaposvári Ifjúsági, Sport, Kultúra Egyesület elnöke is, aki megjegyezte, egyre fiatalabb korban próbálják ki a drogot a gyerekek, nem ritka, hogy 13-14 éves srácok is magukhoz veszik az anyagot. A civil csapat, szakértők bevonásával drogprevenciós programot akar kidolgozni a közeljövőben.

Mint ismert, a dizájner drog már élet(ek)et is követelt. Budapesten egy húsz év körüli fiatalember halt meg még a tavalyi év végén, MDPV-t fogyasztott. Az idén januárban Debrecenben egy fiatal vesztette életét, két társa pedig a Gina fantázianévre keresztelt szertől súlyos mérgezéssel került kórházba.