• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Spórolás mellékhatással

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

A patikus tanácsa: jól tesszük, ha mindig ugyanott váltjuk ki a piruláinkat.

Egyik változás a másikat éri a gyógyszerfronton: áprilistól például – a spórolás jegyében – a koleszterincsökkentőknek csak a hatóanyagát írhatja fel az orvos. Már csak emiatt is aranyat érhet a patikus tanácsa: jól tesszük, ha mindig ugyanott váltjuk ki a piruláinkat – írja a Szabad Föld – online.

Ahogy a háziorvost sem váltogatjuk, jó, ha van egy állandó patikusunk is, akiben bízunk, akinek hallgatunk a tanácsaira – mondta Cseh Istvánné, az egri Székfű Patika vezetője. Nekik nagyobb izgalmat nem okozott, hogy ezentúl csak a hatóanyagot írja fel az orvos, a pirula fantázianeve nem szerepel a recepten. Készíttettek ugyanis egy számítógépes programot, amiben nyilvántartják, hogy a „törzsvevőik" korábban milyen gyógyszereket szedtek, s ennek tudatában döntik el, mit ajánlanak nekik. Igyekeznek úgy mérlegelni, hogy a beteg is jól járjon, de mégse zavarják őt össze azzal, hogy túl gyakran váltogatják a patikaszereket. Különösen az idősekkel fordulhat elő, hogy összekeverik a tablettáikat. A páciensek 40 %-a talán ezért is ragaszkodik hűségesen a bevált készítményhez, s inkább fizet érte kicsivel többet.

A változtatás szerencsétlennek tűnik amiatt is, mert a beteg nem a hatóanyagot, hanem a gyógyszer nevét ismeri, ahhoz szokott hozzá. Most pedig tucatnyiféléből kellene választania. Ha nem a megszokott készítményt kapja, megeshet, hogy a rosszul látó páciens tévedésből kétféle koleszterincsökkentőt szed be, de például a magas vérnyomás elleni piruláit elfelejti. Utóbb megadták a lehetőséget, hogy a vényre az orvos ráírhatja a gyári nevet is – emelte ki Stumf György háziorvos.

Az orvosok aggályosnak tartják, hogy minden gyógyszerből a legolcsóbbat kell felírni. Ez ugyanis azt eredményezheti, hogy valamennyi árváltozásnál át kell állítani a pácienst. A bevált terápián pedig nem javallott változtatni – nyilatkozta Kertai Aurél, a Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője. A gyógyítók attól tartanak, hogy a koleszterincsökkentők csak a kezdetet jelentik, s majd egyre több készítmény – például a magas vérnyomás elleni pirulák – felírásánál is bevezetik e rendszert.

A koleszterincsökkentők támogatására tavaly 23 milliárd forintot költöttek az egészségbiztosító gyógyszerkasszájából, ezt az összeget az idei megszorításokkal nagyjából a felére csökkentenék le. Az új rendelkezésekkel az állam milliárdokat spórol, és ez a betegnek is előnyös – áll az Egészségügyi Államtitkárság közleményében. Az azonos hatóanyagú, hatáserősségű és formájú szerek egymással helyettesíthetők, ám ha a beteg ragaszkodik a korábbi készítményhez, megteheti, hogy azt váltja ki.

Legolvasottabb cikkeink