• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sportolók világa - Engedélyezett doppingolás?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Egyes világklasszisok doppinglistán szereplő összetevőt is tartalmazó gyógyszert szedhetnek betegségükre.

Sok világklasszis sportoló orvosi engedéllyel, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tudtával és beleegyezésével szerez jogosulatlan előnyt a riválisokkal szemben. A rendkívül káros és ellentmondásos helyzetről a Der Spiegel című német hetilap írt hosszabb cikket. A lap által megszólaltatott szakértők szerint a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek nem mások, mint a teljesítményt növelő doppingszerek – írja a Népszava – online.

Számos sportágban találhatunk olyan világklasszisokat, akik különböző betegségekre - a leggyakrabban asztmára, cukorbetegségre – külön engedéllyel szedhetnek olyan gyógyszereket, melyek a doppinglistán szereplő összetevőt is tartalmaznak, vagy nem tiltottak, de növelik a teljesítményt.

A 2012-es Tour de France kerékpáros körverseny győztese, Bradley Wiggins a verseny során három alkalommal kapott WADA-engedéllyel Triamcinolon-tartalmú injekciót asztmás megbetegedése kezelésére. A brit az engedélyt azért kérte, mert indoklása szerint gyermekkora szerint allergiás asztmában szenved, igaz, erről a betegségéről sosem beszélt korábban, és egy sort sem írt róla önéletrajzi regényében sem. A Triamcinolon növeli az oxigénfelvevő képességet, ami kiemelt fontosságú az országúti kerékpárosoknál.
Wiggins története is hat héttel ezelőtt lett nyilvánosan ismert, amikor a Fancy Bears nevű hackercsoport bejutott a WADA adatbázisába.

Összesen 127 sportoló külön engedély iránti kérelmét és az erre adott engedélyt szerezték meg a hackerek. Nem Wiggins az egyetlen világsztár a magukat külön gyógyszerrel kezelők között. Wiggins honfi- és sporttársa, Chris Froome légzési nehézségeit igazolta orvosi papírokkal, ezért kétszer kaphatott Prednisolont, amelynek hatása megegyezik a Triamcinolonéval.

Werner Franke heidelbergi biológus szerint a legtöbb szer bevitele a legnagyobb titokban történik, de nem lehet a világ élvonalába kerülni és hosszabb ideig ottmaradni gyógyszeres kezelés nélkül. A kézilabdázók fájdalomcsillapítókkal, a tornászok koncentrációs képességet javító szerekkel, a kerékpárosok a tüdő oxigénfelvevő kapacitását növelő szereket használnak.

Bár a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) kérte, a WADA nem tette tiltólistára a Tramadol nevű fájdalomcsillapítót. Az UCI kérését azzal indokolta, hogy információkkal rendelkezik arról, sok kerékpáros futam közben veszi be a gyógyszert, így nem érez fájdalmat akkor sem, amikor az izmok már fáradnak. A Tramadol széles körű szedését igazolják a sportolóktól vett vizeletminták, mivel azonban nincs tiltólistán, nem lehet büntetni érte.

Legolvasottabb cikkeink