• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sportpályára gyűjt a pszichiátriai klinika

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

November 2-ára jótékonysági koncertet szerveznek a Szegedi Nemzeti Színházba, a bevételt már erre a célra gyűlik.

Sportpályát építenének a pszichiátriai klinikán kezelt betegeknek, akik jelenleg csak egy 8 fő befogadására alkalmas tornateremben tudnak mozogni. A 35 millió forintos beruházás önrészét az intézmény gyűjti össze: két hét múlva ezért rendeznek jótékonysági koncertet - írta a délmagyar.hu.

– A gyógyszeres kezelés mellett a mozgás a legfontosabb a pszichiátriai betegek kezelésében – mondta Pollák Antal, a SZTE Pszichiátriai Klinika gyógytornásza. – Kutatások bizonyítják, hogy hosszú távon a sport ugyanolyan hatással van rájuk, mint az antidepresszáns terápia. Éppen ezért igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy a betegeinket mozgásra bírjuk. A szegedi klinikán azonban ez jelenleg nem olyan egyszerű feladat: a 178 ágyas intézményre ugyanis egyetlen, 20 négyzetméteres sportszoba jut. Ebben egyszerre maximum nyolcan tudnak sportolni.

Mivel kicsi a terem kapacitása, nemrégiben elindult egy kezdeményezés, amelynek célja, hogy sportpályát létesítsenek a klinika udvarán. – Az egykori kettes kórház mögötti terület még sétára alkalmas hellyel sem rendelkezik, így a betegek nem tudnak szabad levegőn lenni. Ez a pszichiátria esetében fokozott probléma, ahol egyébként is nagyobb a páciensek bezártságérzete az átlagosnál – magyarázta Zakáné Seres Mónika egészségügyi menedzser. – Egy 33-szor 17 méteres multifunkcionális sportpályát terveztettünk, amely alkalmas lehet kosárlabdázásra, kézilabdázásra, lábtengóra is. Éjszakai világításának köszönhetően pedig nemcsak a betegek, de a műszakot befejező dolgozók is használhatnák, nemcsak a pszichiátriáról, de a tömbben működő többi klinikáról is.

A 35 millió forintos beruházás egy részét az egyetem ugyan finanszírozza, a klinikának azonban így is jelentős önrészt kell előteremtenie. Ennek érdekében november 2-ára jótékonysági koncertet szerveznek a Szegedi Nemzeti Színházba, a bevételét már erre a célra gyűlik. A műsorban Malek Andrea, Malek Miklós és a Szegedi Szimfonikus Zenekar működik majd közre. Emellett a TIK-ben filmklubot működtetnek, decemberben pedig jótékonysági adventi koncertet szerveznek.