• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sugárral a rák ellen Debrecenben

Lapszemle Forrás: Hajdú Online

Évente háromezer új beteg jelentkezik a sugárterápiás tanszéken, amely az országban a második legtöbb beteget ellátó ilyen központ.

Harmadik alkalommal rendezte meg február 3. és 7. között a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Sugárterápia Tanszéke a klinikai gyakorlatukat ismertető programhetet. A sugárterápia 90 éves jubileumát ünneplő tanszék bemutatta a legmodernebb módszereit és eszközeit. A korszerű CT szimulátor, a 3D lézer, a tumor helyét behatároló berendezések mára negyedannyi idő alatt, a beteg más intézetbe átküldése nélkül teszik lehetővé a vizsgálatokat – mondta el a HAON-nak Dr. Szluha Kornélia egyetemi docens, a Sugárterápia Tanszék vezetője.

A legmodernebb CT-t vásárolták meg a tanszékre, amely össze van kötve a tervezőrendszerükkel, s tizedmilliméteres pontossággal behatárolja a kezelendő területet. A sugár tumorölő dózisától függ a kezelés eredménye: ha pontos a műszer, védeni lehet az ép szöveteket, akkor nagyobb dózis adható. Külön szekciók foglalkoztak az elmúlt héten a betegkommunikációval, rehabilitációval, a gyógytornával, amely a tanszéken külön ambulancián áll a gyógyuló betegek rendelkezésére.

Évente háromezer új beteg jelentkezik a sugárterápia tanszéken, amely az országban a második legtöbb beteget ellátó ilyen központ; 2001 óta van tanszéke – hazánkban az első és egyetlen –, évente 80-100 hallgató jelentkezik szakjaikra, szemeszterenként 300 órát oktatnak a tanszék vezetői.

A belgyógyászattal és sebészettel egyidős részleg az operáció és a kemoterápia mellett az onkológiai kezelések harmadik lehetősége. Ami ugyan nem sorrendet jelent, hiszen a daganatos betegek kezelése komplex folyamat, orvoscsoport dönt minden esetről. Az viszont elhangzott az előadások egyikén, hogy a kemoterápia csak a daganatos betegségek húsz százalékánál hatásos, az ahhoz szükséges gyógyszerekre is kevesebb pénz jut. Ezért is tartják fontosnak a gyógyulási esély növelését más kezelési lehetőségekkel, így a sugárterápiával, amelynek például a korai stádiumú emlőrák-gyógyításban 90 százalékos a hatékonysága. A tanszék komplex ellátást tervez, ezért új gépeket szeretnének beszerezni, s új épületet – benne Hospice-részleggel – húznak fel.