• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Súlyos a helyzet a sürgősségi osztályokon

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként máig nem válaszolt a MOK-nak.

Mint arról az orvosi kamara beszámolója nyomán a sajtó is hírt adott, a Magyar Orvosi Kamara felmérése szerint a nyilvántartások alapján fellelhető kevesebb mint 140 megfelelő szakképesítéssel bíró orvoshoz képest több mint 600 orvosra lenne szükség ahhoz, hogy a jelenleg érvényes minimumfeltételek teljesíthetők legyenek a sürgősségi osztályokon. A témával most a Magyar Nemzet is foglalkozott.

Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke  a Magyar Nemzetnek elmondta: az orvosok egy része azért sem akart adatokat szolgáltatni a kamarának, mert nem bízik abban, és nem tudni azt sem, milyen alapon gyűjtöttek információkat a menedzsment háta mögött. Megemlítette azt is: az orvoshiány élő probléma, de nem érti, miért a sürgősségi betegellátás kérdését feszegetik, hiszen mentőorvos például még kevesebb van. Sőt a traumatológián és az intenzív osztályon is rossz a helyzet.

A kritikával kapcsolatban Éger István úgy nyilatkozott: az adataik hitelesek, 103 kórház közül 48-ból érkeztek válaszok a kérdéseikre, így statisztikailag reprezentatív eredményekről van szó. Az elnök kiemelte: épp a sürgősségi osztályokon dolgozó orvosok érdekében emelték fel szavukat, ezért sem érti, miért kérdőjelezik meg a felmérést és ezzel a szándékukat is.

– Nem értem, hogy egy civil egyesület milyen alapon próbálja hitelteleníteni egy köztestületi kutatás eredményét. Egyébként épp azért nem vontuk be a menedzsmenteket a felmérésbe, mert gyakran épp rájuk érkeztek a panaszok, miattuk indult az egész vizsgálat – fejtette ki Éger István.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként máig nem válaszolt a MOK-nak, különböző orgánumoknak - így az Index-nek is azt a választ adták: a MOK felmérésének „pontos módszere, forrása" ismeretlen előttük és az egészségügyért felelős államtitkárságra sem a szolgáltatóktól, sem a kórházszövetségtől nem érkezett eddig olyan jelzés, amely a MOK által felvetett problémára irányult volna - idézte a lap.