• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Súlyos betegségek megelőzésében segít az Emmi

Lapszemle 2021.10.20 Forrás: magyarnemzet.hu
Súlyos betegségek megelőzésében segít az Emmi

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma új szakmai irányelvek bevezetésével segíti a rákos kórok diagnózisának felállítását és a kezelést.

A krónikus vesebetegségek és az emésztőrendszeri daganatok is nagyon sok problémát okoznak a magyar lakosságnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma új szakmai irányelvek bevezetésével segíti a diagnózis felállítását és a kezelést - írja a magyarnemzet.hu.

A tápcsatorna daganatos elváltozásai a populáció öregedése és a környezeti tényezők miatt jelentős terhet rónak a társadalomra – fogalmaz most kiadott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hozzátéve: az összes daganatos elváltozás mintegy negyede a tápcsatornát érinti. Ezek a problémák azonban megelőzhetők. Amint a szövegben olvasható, az emésztőrendszer daganatai a legtöbb esetben hosszú évek alatt alakulnak ki, amelyeket lassan előrehaladó és endoszkóposan jól azonosítható rákmegelőző állapotok előznek meg a felső és alsó tápcsatornában egyaránt. A tápcsatorna endoszkópos vizsgálata lehetőséget ad a rákmegelőző állapotok és a korai rákok azonosítására, valamint sok esetben a léziók eltávolítására is. A minisztérium az egészségügy számára új szakmai irányelveket dolgozott ki és vezetett be, amelyek segítik a hatékony fellépést e daganatos betegségek ellen.

Az Emmi egy másik közleménye szerint a szaktárca koordinálásával ugyancsak új irányelveket fogadtak el az idült vesebetegségek diagnózisára és kezelésére is. A lépést azzal indokolták, hogy a krónikus vesebetegség nagyon gyakori és fokozott kardiovaszkuláris kockázatot jelent, ugyanakkor megelőzhető és eredményesen kezelhető. A szisztematikus módszertannal kifejlesztett, tudományos vizsgálatok által alátámasztott és alkalmazott egészségügyi szakmai irányelv ellátás minőségét. Az egészségügyi szakmai irányelvben megfogalmazott ajánlások az elérhető legmagasabb szintű tudományos eredmények, a klinikai tapasztalatok, az ellátottak szempontjai, valamint a magyar egészségügyi ellátórendszer sajátságainak együttes figyelembevételével kerültek kialakításra – tájékoztat a közlemény.

Legolvasottabb cikkeink