• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Súlyos gyógyszerválságot hozhat a rendezetlen Brexit

Lapszemle 2019.08.19 Forrás: pharmaonline.hu
Súlyos gyógyszerválságot hozhat a rendezetlen Brexit

A Brexit egészségügyi ellátásra gyakorolt hatása Nagy-Britannián kívül is érezhető lesz.

Egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy súlyos gyógyszerhiányt okozhat Európában, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból - idézte a Kitekintő.hu. cikkét a pharmaonline.hu.

Noha a brit kormány Boris Johnsonhivatalba lépése óta fokozza az előkészületeket a megállapodás nélküli kilépésre (és egyébként 434 millió fontot tervez elkülöníteni a gyógyszerkészletek felhalmozására, hogy biztosítsa a folyamatos ellátást), az új kormányfő határozott álláspontja az, hogy a szigetország EU-tagsága mindenképp megszűnik a Brexit jelenleg érvényes határnapján, akár sikerül megállapodásra jutni az Európai Unióval, akár nem.

Előfordulhat, hogy egyes gyógyszereknek addigra nem lesz meg a szükséges hatósági engedélyük, hogy továbbra is behozzák őket Nagy-Britanniából. Az ipari adatok azt mutatják, hogy évente körülbelül 1 milliárd csomag gyógyszer “vándorol” az egyik vagy a másik irányba. Emellett a fokozott vámellenőrzés szintén megzavarhatja a gyógyszerek és az ezek előállításához szükséges vegyi anyagok szállítását – mondják a szabályozók és az ipar képviselői.

Az Európai Unióban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős ügynökség, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a blokk felkészült a Brexitre, és csaknem befejezte az ellenőrzése alatt álló közel 400 gyógyszer engedélyezését, amelyek további “tisztítást” igényeltek Nagy-Britannia közelgő kilépése miatt. Mindazonáltal három olyan gyógyszer engedélyezése még folyamatban van, amelyeknek uniós szintű licenszre van szükségük – mondta egy EMA-tisztviselő. Az ügynökség adatai szerint ráadásul más alapvető gyógyszerek kereskedelmét is blokkolhatják a Brexit miatt felmerülő felügyeleti akadályok miatt.

Az ügynökség az egyetlen szerv, amely engedélyezheti az EU 28 tagországában a leggyakoribb és a súlyosabb betegségek – köztük a rák, a cukorbetegség és az influenza – kezelésére szolgáló új gyógyszerek eladását. További probléma, hogy számos más, nemzeti szinten engedélyezett gyógyszer szintén veszélybe kerülhet, lévén csaknem 6 000 ilyen gyógyszernek kell új engedélyezési folyamaton keresztülmennie a Brexit után. Az EMA tisztviselője szerint az ügynökségnek nincs “teljes képe” a nemzeti szinten engedélyezett gyógyszerek helyzetéről az EU-tagállamokban. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink