• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Súlyos milliárdokkal tartoznak a kórházak

Lapszemle 2022.07.29 Forrás: Napi.hu
Súlyos milliárdokkal tartoznak a kórházak

Június végén a kórházak adóssága a május végi 22 milliárd forintról 24,9 milliárd forintra ugrott, a Magyar Államkincstár adatai szerint.

A szigorú takarékosság dacára is tovább nő a kórházak eladósodása. Ha kórházak adósságához hozzáadjuk a négy orvosi egyetem tartozásait is, akkor a júniusi végszámla eléri a 30 milliárd forintot - írja a napi.hu.

Június végén a kórházak adóssága a május végi 22 milliárd forintról 24,9 milliárd forintra ugrott, a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint. Úgy emelkedett közel hárommilliárd forintot a kifizetetlen számlák végösszege, hogy a magyar egészségügy a legnagyobb jóindulattal is csak takaréklángon üzemel, mondta a lapnak Rásky László, a legnagyobb orvostechnikai beszállítókat tömörítő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

A finanszírozás problémáit sorolva kiemelte: nem egy helyen a bértömeg összege magasabbra rúg, mint amekkora átlagfinanszírozást kapnak a betegellátók, valamint a kórházak ipari fogyasztók és a rezsiköltségeik is megugrottak. A központosított beszerzés sem jelent feltétlenül spórolást: a takarítási szolgáltatás monopolizálását követően van olyan intézmény, ahol a takarítás költsége a duplájára nőtt.

A közel négyezer kórházi beszállítónak így év végére akár ötvenmilliárd forint összegű tartozást vizionál a szakember. Azért is, mert annak ellenére nem születtek meg a megfelelő korrekciós döntések, hogy az országos kórházfőigazgató a 2019. évi adósság alapján konkrétan felmérte, hol és milyen okok miatt keletkezik adósság az intézményrendszerben.

Az államkincstár adatai szerint az adatszolgáltatásra kötelezett 581 intézményből valamennyi teljesítette kötelezettségét. Összes 269 adóssággal rendelkező intézményt tartották nyilván, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 109 intézmény rendelkezett.

A portál szerint a fővárosi kórházak közül a legtöbbel a Észak-Közép-Budai Centrum Kórház tartozik, míg vidéken a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza kórház a adósodott el a legjobban. Mindezt úgy, hogy a nyári szabadságolások miatt az egészségügy lényegében takaréklángon üzemel.

Legolvasottabb cikkeink