• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Súlyos mulasztások a fővárosi fenntartású idősotthonban

Lapszemle 2020.05.07 Forrás: magyarnemzet.hu
Súlyos mulasztások a fővárosi fenntartású idősotthonban

Az intézmény nem tartotta be az állandó orvosi jelenlétre vonatkozó jogszabályokat, de még a fertőtlenítést sem végezte el szakszerűen.

Legalább öt napig súlyos – a koronavírus-fertőzésre utaló – tünetekkel kezeltek egy idős férfit a fővárosi fenntartású, Pesti úti idősotthonban, mégsem vitték kórházba, és addig a hozzátartozót sem értesítették. Az intézmény nem tartotta be az állandó orvosi jelenlétre vonatkozó jogszabályokat, de még a fertőtlenítést sem végezte el szakszerűen. Eddig többtucatnyi gondozott vesztette ott életét a Covid–19 miatt, írja a Magyar Nemzet.

Súlyosan félretájékoztatta a fővárosi fenntartású, Pesti úti idősotthon vezetése egy koronavírus-fertőzésben elhunyt gondozottjuk unokáját – derül ki a hozzátartozó által a lapunknak elküldött dokumentumokból. A hölgy nagyapja jó állapotú idősként döntött amellett, hogy az intézménybe költözik, miután több éve elveszítette a feleségét, és a mindennapi teendők elvégzése túlzott terhelést jelentett számára. A szépkorú férfi és családja sokáig elégedett volt az ellátással, ám a járvány kitörésének előestéjén már teljes fejetlenség uralkodott az intézményben.

Április 1-jén este, minden előzetes értesítés nélkül a hölgy egy szűkszavú SMS-t kapott az otthontól, amelyben azt közölték, hogy hozzátartozóját a Bajcsy-Zsilinszky-kórházba vitték. A hölgy telefonos érdeklődésére az otthon egyik ápolója azt mondta, az idős férfi egy nappal korábban belázasodott. Aznapra már csak hőemelkedése volt, viszont alacsony véroxigénszintet mértek nála, ezért az otthon háziorvosa szükségesnek ítélte, hogy kórházba vigyék. Ott már aznap éjfélkor a koronavírusra gyanús betegek között helyezték el a férfit, mivel a fertőződés tüneteit produkálta. A tesztje pozitív lett, április 5-én elhunyt.

Nagyapja halála után az asszony megkapta az otthon által megküldött márciusi gyógyszerelszámolást, amely szerint már 27-én és 28-án olyan eseti gyógyszereket – hörgőtágítót, antibiotikumot, valamint lázcsillapítót – kapott hozzátartozója, amelyek alapján a koronavírus gyanúja is felvetődhetett volna; a SARS-CoV-2 fertőzés gyanújáról viszont csak április 2-án beszélt az intézmény. Rá­adásul az idős férfi legalább öt napig volt rossz állapotban, mégsem vitték kórházba áprilisig.

Legolvasottabb cikkeink