• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Súlyosan egészségkárosító doppingszer tűnt fel

Lapszemle Forrás: SamsungSport.hu

Klinikai engedélyezés nélküli teljesítményfokozó tűnt fel az internetes feketepiacon.

A nemzetközi doppingellenőrzéseket irányító szervezet, a WADA Magyarországon is nyilvánosságra hozott közleményéből kiderül, hogy ismét egy olyan – ismeretlen gyártótól vagy gyártóktól származó, és klinikai engedélyezés nélküli – teljesítményfokozó tűnt fel az internetes feketepiacon, amely a tájékozatlan vagy félrevezetett fogyasztóinak az egészségét súlyosan károsíthatja - figyelmeztet a Telekom Sporthír Szolgálat cikke. Egyelőre csak sejteni lehet, hogy a GW 501 516 „fedőnevű" produktum egyike az izomerőt drasztikusan növelő szereknek, miként abban sem lehet biztosnak lenni, hogy a felhasználók köre csupán a szabadidős sportolók közösségének tagjaira szűkíthető-e, a WADA mindenesetre késedelem nélkül „narancs fokozatúnak" minősíthető riasztást adott ki – idézi a SamsungSport.hu.

A WADA feladatkörét nem szabad csak az ellenőrzésekre, a vétkesek kiszűrésére és megbüntetésére leszűkíteni, mert több eszközzel is azon van, hogy a sportolók tisztában legyek a rájuk leselkedő veszélyekkel: pontosan tudják, hogy mit szabad és mit nem – hangsúlyozta dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Anti-dopping Csoport (MACS) vezetője. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság valamennyi tagországához, illetve a nemzetközi sportszerzetekhez eljuttatott és kiemelten fontosnak minősített közleményből az olvasható ki, hogy a GW 501 516 fejlesztésével foglalkozó laboratórium azonnal leállította az ezzel a készítménnyel kapcsolatos tevékenységét, amikor az állatokon elvégzett kísérletek kirívóan súlyos toxikus elváltozást mutattak ki. Következésképpen elmaradt a klinikai engedélyezés, és az új termékek előállításának és értékesítésének előfeltételét jelentő törzskönyveztetés. Ennek ellenére a WADA már több, a sportolóktól levett mintában ennek a készítménynek a nyomaira akadt!

– Hiába állította le a laboratórium a fejlesztést, a „képlet" illetéktelenek kezébe került, illetve sajnos az „illetékesekébe", ha a doppingszereket előállító zugműhelyeket így lehet nevezni. Az eset sajnálatos üzenete az, hogy az előállítás és az internetes feketepiac jelentős részében továbbra is ellenőrizhetetlen. Mint ismeretes, a WADA hosszabb ideje együttműködik az Interpollal, amelynek internetes rendőrsége nagy erőkkel igyekszik rajtaütni a feketepiac császárain. A küldetés nem könnyű. A megrendelések „jeligések", tehát név és cím feltűntetése nélkül érkeznek, nehezen ellenőrizhető helyekről és számítógépekről, de a nyomozók így is egyre eredményesebb munkát végeznek.