• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sürgősséggel a gyógyulásért

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Olyan struktúra alakult ki a kaposvári kórházban, ami meghatározó lesz a hazai kórházi sürgősségi ellátásnak.

Példaként mutatható az országban mind a felépítése, mind a kialakított tárgyi feltételrendszere. Ezzel indokolta Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke, hogy az idei, XII. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszusnak a somogyi megyeszékhely ad otthont – írja a sonline.hu portálja.

A XXI. század egészségügyi ellátása sürgősségi szemléletű, egyfajta paradigmaváltás van folyamatban – mondta Berényi Tamás a XII. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszuson Kaposváron –, amit struktúraváltásnak kell követnie. Ez most zajlik az unió számos országában is, természetesen különböző ütemben. Szakmapolitikai és politikai elszántság kérdése a struktúra átalakítása; amennyiben a döntés megszületik arról, ami szellemiségében változtatja meg a rendszert, akkor egy-két év munkája meghozza az eredményt is.

A MSOTKE elnöke, kiemelte: kevés hasonló rendszerben működő sürgősségi centrum van jelenleg az országban, s azt szeretnénk, hogy ez legyen az általános. Sajnos van olyan kórház az országban – tette hozzá Berényi Tamás –, ahol csak névlegesen működik sürgősségi ellátás jelenleg. S bár a jogszabályi környezet előírná, hogy akut jellegű betegellátást elvileg csak olyan kórház végezzen, ahol működik sürgősségi beléptető rendszer, ez sajnos még nem valósult meg Magyarországon.

Az országban kevés olyan hely van, ahol az építkezés, fejlesztés a kaposvárihoz hasonló szinten áll már – tette hozzá Varga Csaba, a kaposvári sürgősségi centrum vezetője, a helyi szervezőbizottság elnöke. Kaposvár abban járt elöl, hogy már 2011-ben befejeződtek az építkezések, és 2012. január elsejétől egykapus beléptetés valósult meg a kórházban. A sürgősségi betegellátás egy épületrészben zajlik, Kaposvár úttörő szerepet vállalt a gyereksürgősségi ellátásban is. Itt ugyanis – folytatta Varga Csaba – az országosan bevett gyakorlattól eltérően a gyereksürgősségi ellátás nem a gyerekosztály, hanem a sürgősségi részleg részeként működik.

Varga Csaba szerint az egységesített sürgősségi ellátás elsősorban abban nyújt könnyebbséget, hogy egy helyen lehet igénybe venni a szolgáltatásokat, és a diagnosztikai eszközöket is egy helyre tudják koncentrálni. Ezen kívül a rendelési időktől függetlenül működnek ezek az egységek napi 24 órában. Az itt dolgozó orvosok pedig rövid idő alatt rendkívül sokféle betegséggel találkoznak, tehát az utánpótlásképzésben is fontos szerepet játszik. A mostani konferencia jelentősége Kaposvár szempontjából többek közt abban áll – húzta alá a kaposvári sürgősségi centrum vezetője –, hogy itt is képzik azokat az osztályozó kollégákat, akik az ország különböző részein fogják majd a betegeket fogadni egységes elvek szerint.

A kaposvári sürgősségi betegellátó centrum teljesen kompletten 2004 novemberében az országban elsőként készült el. A mostani konferencia újdonsága a társszakmák, például a képalkotó diagnosztika és a radiológia bevonása a kongresszus szakmai programjaiba. A sürgősségi betegellátásban ugyanakkor mára teret nyertek a Kaposváron újdonságnak számító, s a kongresszuson is témaként szereplő szív MR- és szív CT-vizsgálatok, valamint a szívkatéteres beavatkozások. Tavaly december óta összesen 1300 katéterezést végeztek Kaposváron – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink