• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Sürgősségi ellátás a Covid-19 és a szepszis árnyékában

Lapszemle 2020.07.24 Forrás: medicalonline.hu
Sürgősségi ellátás a Covid-19 és a szepszis árnyékában

Míg a betegforgalom a harmadára esett vissza, az SBO-n kétszer annyian hunytak el a járvány idején, mint más évek hasonló időszakában.

Bár a járvány időszakában megharmadolódott a betegforgalom, meglehetősen nagy túlterheléssel dolgozott az SBO személyzete – derült ki az osztályt vezető dr. Berényi Tamás előadásából a Semmelweis Egészség Nap rendezvénysorozat keretében. A beteget és az ellátókat a fertőzéstől egyaránt védő  eljárásrendet dolgoztak ki, amelynek része volt, hogy a meghatározott tüneteik miatt Covid-gyanús betegeket térben elkülönítve, izolálva kezelték. A munkatársaikat – a személyi védőeszközök biztosítása mellett – folyamatosan tesztelték. A virális fertőzéstől is óvó maszkokat és a speciális ruházatot négyóránként cserélték, így egy-egy 12 órás műszak alatt három garnitúra felszerelés fogyott, ami úgy gazdaságilag mint logisztikailag jelentős terhet rótt a szolgáltatókra - írta a medicalonline.hu.

Míg az orvosoknak, szakdolgozóknak az jelentett kihívást, hogy megtanulják a védőfelszerelés használatát, és begyakorolják, hogyan lehet abban dolgozni, a betegek számára ijesztő lehetett, hogy elkülönítik őket hozzátartozóikról, és hogy kiesett az ellátást nagyban támogató, normál körülmények között megszokott metakommunikáció az ellátó személyzet és a páciens között.

Míg a betegforgalom a harmadára esett vissza, az SBO-n kétszer annyian hunytak el a járvány idején, mint más évek hasonló időszakában – derült ki Berényi Tamás szavaiból, aki elmondta, a nem, vagy nem időben kezelt, dekompenzálódott betegek jelentős halálozását tapasztalták az SBO-kon. A főorvos mindezt azzal magyarázta, hogy a páciensek a fertőzéstől tartva nemcsak azokkal az apró-cseprő problémáikkal nem keresték fel a sürgősségit, amelyekkel máskor oda fordulnak, hanem a komolyabb kórképek miatt is csak később mentek orvoshoz.  Tavaly év elején alakították ki az SBO-kon az Akut Alapellátási Egységeket (AAE), amelyek a 4-es és 5-ös triázskategóriába tartozó betegek ellátását teszi gördülékenyebbé.Berényi Tamás szerint éppen ezért jutott kisebb szerep ennek a „gyorsító ösvénynek” a járvány időszakában.

A lényegesen megnövekedett munkamennyiség sokakat kilúgozott az SBO-kon – tette hozzá a szakember, aki szerint a járvány időszaka klasszikus krízishelyzet volt, amelyben személyiségfüggő, hogy kinek a számára hoz fejlődést, vagy éppen ellenkezőleg, az esetlegesen meglévő mentális elégtelenség felerősödését. Ugyanakkor megjegyezte azt is, társadalmi szinten a félelem egyfajta összetartozást, odafordulást eredményezett, ami sok erőt adott a sürgősségi ellátásban dolgozóknak. Egyre csökkenő adatbevitel a szepszisregiszterben - további részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink