• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Kényszerű túlköltekezés a beszerzéseknél

Lapszemle 2018.05.12 Forrás: infostart.hu Szerző:
Kényszerű túlköltekezés a beszerzéseknél

Svébis: ha az eszközöket közvetlenül a gyártóktól vennék meg, a mostani ár feléért, harmadáért kapnák meg a kórházak.

A pazarlás és a pénzhiány egyszerre van jelen az egészségügyben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály szerint csökkent a rezidenselvándorlás az ösztöndíjaknak és a fizetésemeléseknek köszönhetően. Folytatni kell a bérelemeléseket. A ráfordításhoz képest jól működik a magyar egészségügyi rendszer.

Tudomásul kell vennünk, hogy a magyar lakosság rendkívül beteg, tehát mi nagyon sokszor keressük fel az orvost – hangsúlyozta Svébis Mihály, hozzátéve: a nyugati országok állampolgáraihoz képest egy magyar ember 5-6-szor gyakrabban fordul doktorhoz. Azonban az emberek sokszor fölöslegesen mennek el orvoshoz. A Ratkó korszakban született emberek tömegei hamarosan rázúdulnak az egészségügyre, amire az intézményrendszer nincs felkészülve – mondta Svébis Mihály, aki jelezte, vannak humánerőforrás-problémák is.

Van ápolónő hiányunk, van orvoshiányunk, bár itt közrejátszik az elvándorlás is, és ez az utóbbi időben lényegesen csökkent, de azért ezeket a problémákat az elkövetkezendő időszakban orvosolnunk kell - fogalmazott a kórházszövetség elnöke, aki szerint folytatni kell a béremelést. Véleménye szerint további 30-40 százalékra lenne szükség, elsősorban a szakdolgozóknál. A kórházak finanszírozását is növelni kellene. Ha a finanszírozás elég lenne, akkor nem kellene minden év végén konszolidálni a kórházakat – emelte ki Svébis Mihály, aki hangsúlyozta azt is, hiányzik a rendszerből az amortizáció, a gépek cseréjének költsége. Az új beavatkozások, új technikák berendezéseket igényelnének, ezek ára azonban nagyon magas.

Az egyik oldalon van az ésszerűtlen megszorítás, de ugyanakkor a másik oldalon pedig sok-sok millió forint megy ki az ablakon. A túlköltekezés az eszközök beszerzésénél tapasztalható: ha azokat közvetlenül a gyártóktól vennék meg, a mostani ár feléért, harmadáért kapnák meg a kórházak, ehelyett ma tendert kell kiírni, amin a forgalmazók indulhatnak el – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Legolvasottabb cikkeink