• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Svédasztal a betegeknek

Lapszemle Forrás: 168 Óra Online

Étterem a kórházban. Az egészségügy nagyon beteg Lengyelországban is.

Naponta érkeznek a hírek, például arról, hogy a gyermekeket gyógyító legnagyobb klinika Varsóban a fennmaradásáért küzd, mert a Gyermek Egészségügyi Központ annyira eladósodott, hogy csak az állam mentheti meg. A napi hírek sorában kiemelkednek azok, amelyek beszámolnak a lehetetlen helyzetről, hogy több lengyel kórház már október elején képtelen fogadni súlyos betegeket – elhasználták ugyanis az ez évre szánt egészségügyi támogatást. Ez alól a rákos betegeket ellátó intézmények sem kivételek, s talán ezen a területen a legfájdalmasabb, amikor a pénzhiány miatt haza kell küldeni a pácienst – írja a 168 Óra – online.

Üdítő kivételt jelent a lehangoló hírek sorában a Bydgoszcz-i Onkológiai Központ, amely éppen egy egyszerűnek tűnő újítással szeretne a rákos betegek kezelésében előrelépést tenni. A kórház éttermet nyitott a betegek számára, ahol kényelmes, vendéglői körülmények között, fogyaszthatják el az ételt azok, akik el tudják hagyni ágyaikat. S talán kellemesebb választani a svédasztal kínálatából, mint ha megszabják, mit együnk. Természetesen van mindenféle menü is, a könnyen emészthetőtől a cukorbetegeknek ajánlottig, de itt mindenki abból és annyit vesz, amiből és amennyit akar.

Az Onkológiai Központ igazgatója látva a spanyolországi jó példát úgy döntött, hogy Lengyelországában is megvalósítja az ötletet. Mint mondta, betegeik szinte kivétel nélkül alultápláltak. Életüknek egy rendkívül nehéz szakaszában kerülnek hozzájuk, nem egyszer megterhelő, komoly kezeléseken esnek át, mind fizikailag, mind pszichésen minden apróság számíthat a kezelésüknél. Talán jobban ízlik nekik egy tojásrántotta, mint a vajas kenyér, a lényeg az, hogy az étvágytalan páciensnek ebben a kérdésben is segítsünk – tette hozzá az Onkológiai Központ Igazgatója.

A kezeltek 20 %-a nincs olyan állapotban, hogy el tudjon menni a Fantázia nevű kórházi étterembe, amely egyedülálló Lengyelországban. Ezek a betegek természetesen ágyba kapják az ételt – de ők maguk kérhetik, amit szeretnének, és pincér viszi nekik a kórházi szobába. És láss csodát, ezek a betegek is jobban esznek. Azok pedig, akik le tudnak járni az étterembe, nagyon elégedettek.

A Fantáziát üzemeltető catering-szolgálat már három éve látja el a kórház élelmezését és nagy örömmel álltak át erre az üzemmódra. Reggel 7 órától lehet reggelizni, egész nap nyitva tartanak, de a vacsorát legkésőbb este 7-kor szolgálják fel. A szolgálat vezetője szerint semmi problémát nem jelent, hogy betegek a vendégeik, hiszen ezek nem fertőző betegek, náluk pedig vendégeknek minősülnek. A páciensek a kórházi osztályon kapnak egy kóddal ellátott karszalagot, azt a bejáratnál egy gép leolvassa, s így lehet tudni, ki fogyasztotta már el reggelijét, ebédjét vagy vacsoráját.

Bydgoszcz város önkormányzata is besegített az egyedülálló kezdeményezés megvalósításába, az étterem – a konyhai gépekkel, eszközökkel – létrehozása 7,4 millió zlotyba került (ez kb. 50 millió Ft). Ősztől már a kórházi személyzet is itt étkezhet, sőt már azon gondolkodnak, hogy mindezt a betegek hozzátartozói számára is elérhetővé tegyék.