• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szabad kezű igazgatókra van szükség

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

A kórházaknak nem „kötött pénzre", hanem „szabad kezű" főigazgatókra van szükségük.

A napokban tette közzé az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a kórházak számára megállapított új finanszírozási kereteket, vagyis azt, hogy az egyes ellátások országosan mennyit „érnek", elvégzésükért milyen összegre számíthatnak a szolgáltatók. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a rendszer átalakítása kapcsán a Magyar Hírlapban ismét felhívta a figyelmet, hogy a finanszírozási technika felülvizsgálatára tíz éve nem kerített sort az egészségpolitika, ezért a beavatkozások átlagos költségeinek térítésével „már nem is próbálkozik az OEP". A pontok forintértékét szerinte legalább húsz százalékkal kellene emelni azért, hogy a finanszírozás nagyjából közelítsen a kórházi beavatkozások valós költségeihez.

A Szakmai Kollégium egészség-gazdaságtani tagozatának vezetője szerint ezek az aránytalanságok az új rendszerben tovább fokozódhatnak, idővel rendszerszintű deformitásokat okozhatnak. Emiatt jelentősen ronthatják a betegek hozzáférését az alulfinanszírozott beavatkozásokhoz.

Tudomásul kell venni azt is – mondta a szakember –, hogy a szükséges béremeléshez több pénz kell, a bérfejlesztést nem belső átcsoportosítással kell végrehajtani. Jövőre a tervek szerint ötvenmilliárd forint áll majd rendelkezésre ehhez, de szerinte a finanszírozás bértartalmának növelése megköti az intézményvezetők kezét. Sinkó úgy látja, a kórházaknak nem „kötött pénzre", hanem „szabad kezű" főigazgatókra van szükségük, akik kihasználhatják a mozgásteret az ellátás és a dolgozók érdekében.

Más szakértők szerint a finanszírozás újbóli meghatározása további komoly gondok forrása lehet akkor, ha a betegirányítási rendszer valóban megindul a magasabb progresszivitású, azaz nagyobb szakmai tudást és műszerezettséget igénylő ellátásoknál. Ma még ugyanis felmérhetetlen – figyelmeztetnek –, hogy például a legmagasabb szintű sebészeti ellátások közül valójában mennyi jelentkezik majd az arra kijelölt néhány ellátónál, és a beavatkozások közül mennyi lesz valóban elvégezhető - írja a lap.