• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szabolcsban is eredményes a gasztroenterológiai szűrőprogram

Lapszemle 2020.01.28 Forrás: drinfo.aeek.hu
Szabolcsban is eredményes a gasztroenterológiai szűrőprogram

A Jósa András Oktatókórházban 10 orvos, napi két órában vizsgálja a program keretén belül beküldött betegeket.

Egy nyíregyházi háziorvosi praxisba két lépcsőben, 100-100 pácienst hívtak be a vastagbél szűrési program keretében. A behívottak 41,5 százaléka élt a lehetőséggel. A beküldött minták 7,2 százaléka mutatott pozitivitást. Ezeket a pácienseket tovább irányították a megyei kórház gasztroenterológiai ellátásába. Dr. Soós Zoltán háziorvos szerint még mindig sokan félnek a vizsgálat esetleges kellemetlenségétől. A praxisába érkezett minták közel 10 százaléka volt értékelhetetlen, többnyire a rossz mintavétel miatt - írta a drinfo.hu.

Van olyan praxis a megyeszékhelyen, ahol aktívabb volt a részvétel. Dr. Leövey Tibor háziorvos körzetében az első körben több mint hatvan százalék volt azoknak az aránya, akik éltek a lehetőséggel. A második körben már jóval kisebb volt a részvétel, annak ellenére, hogy minden érintettet felhívtak, elmagyarázták a vizsgálat lényegét, és az előnyeit. A háziorvosok szerint akkor lehet a pácienseket megnyerni a vizsgálatnak, ha személyesen beszélnek velük, és részletes tájékoztatást kapnak arról, mi történik a szűrés során.

A Jósa András Oktatókórház I. Belgyógyászatának gasztroenterológiai szakrendelésén végzik az összes, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye területéről beküldött beteg kolonoszkópiás vizsgálatát azoknál, akiknél a szűrés első lépésében pozitív székletvér eredményt találtak. Dr. Szegedi László osztályvezető, gasztroenterológus főorvos a lapnak elmondta, a z elmúlt fél évben 135 beutalt érkezett kolonoszkópiás vizsgálatra a gasztroenterológiai szakrendelésre. Ebből 11 betegnél találtak tumoros elváltozást, 64 esetben pedig polipot. Aranyere 77 betegnek volt. A megvizsgáltak közül összesen csak 7 esetben nem találtak elváltozást. A Jósa András Oktatókórházban 10 orvos, napi két órában vizsgálja a program keretén belül beküldött betegeket.

Bár a székletben található vérnek számos oka lehet - köztük gyomor- és nyombélfekély, gyógyszer mellékhatás, gyulladásos bélbetegségek vagy aranyér – de az okok között vastagbél- vagy végbélrák is szerepelhet. A minél korábbi diagnózis, a terápia minél korábbi megkezdése a gyógyulás esélyét növeli. Egy kaliforniai kutatás kimutatta, hogy pozitív székletvér teszt után minden egyes hónap várakozással töltött idő mintegy 3 százalékkal növelte a vastagbéltükrözésen kimutatható rák rizikóját. Dr. Szegedi László főorvos szerint ezért egy pozitív székletvér teszt esetén nem érdemes késlekedni, tovább növelve ezzel is a daganat kialakulásának esélyét. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink