• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szakfőorvosi névjegyzékből választanának az ügyekhez

Lapszemle Forrás: Medical Online

Ha a betegbiztonságot érintő panasz érkezik, azonnal megkezdjük a vizsgálatot.

Egyelőre nem tudni, milyen lesz az új szakfelügyeleti rendszer, mint ahogy az sem, mi indokolja a jelenlegi átalakítását. Erre is rákérdezett a Medical Online  Paller Judit országos tiszti főrvossal készült interjújában.

-  Talán nem árt felidézni, hogy a szakfelügyeleti rendszert az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megalakulásával egy időben, az 1990-es évek elején hívták életre. Akkoriban a megyei tisztifőrvosok neves klinikusokat, illetve egyes szakterületek ismert és elismert szakértőt kérték fel a szakfőrvosi feladatok ellátására. Ez a rendszer néhány esztendeig kiválóan működött, ám 2005-ben megérett az idő arra, hogy új szakmai kihívások mentén átalakítsuk a rendszert - mondte el Paller Judit.

A reform egyik legfőb oka az volt, hogy a rendszer műlödtetésére fenntartott, korábban célzottan elkülönített pénz „beleolvadt"a megyei tisztiorvosi szolgálatok költségvetésébe, s a 2006-tól zajló, folyamatos megszorítások, pénzelvonások miatt egyre kevesebb forrás jutott erre a célra. A másik ok értelemszerűn az elmúlt két esztendően lezajlott változásokban keresendő, amelynek keretében a szakfelügyelet háttérintézménye, az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ (OSZMK) a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőég- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) került.

Jelenleg is egyeztetés alatt áll a szakfelügyeleti rendszert szabályzó rendelet-tervezet, a jelenlegi elképzelések szerint megoszlanának a feladatok az ÁNTSZ és a GYEMSZI között. A tevékenység hatósági munkához kapcsolódó ellenőzési része – vagyis annak vizsgálata, hogy az adott szolgáltató a működési engedélyében foglaltaknak megfelelő körülmények és feltételek mellett végzi munkáját – hozzánk tartozna, míg a szolgáltatások minőségügyi felügyelete a GYEMSZI-hez kerülne - tette hozzá. 

Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló forrás nem túl bőséges, ezért elképzelésünk szerint a szakfőrvosok konkrét felkérésre, s ehhez kapcsolódóan eseti díjazás ellenében végzik majd a feladatukat. Azt tervezzük, hogy a szakmai kollégium tagozataiból kiindulva – a szakterületeket külön nevesítve – szakfőrvosi névjegyzéket állítunk majd össze. Amikor egy eset kivizsgálásához elengedhetetlen egy szakfőrvos bevonása, akkor a névjegyzékből választhat a megbízó, egyszeri megbízási szerződést kötve a feladatellátásra, s természetesen honorálva azt. A tervezet jelenleg úgy fogalmaz, hogy figyelembe kell venni a szakmai kollégium ajánlását, de javaslatot tehetnek a tisztiorvosi szolgálat területen dolgozó munkatársai is, hiszen ők jól ismerik azokat a szakembereket, akiknek véleményét, állásfoglalását elfogadják a kollégáik, akik nemcsak ismertek, de elismertek is a területükön.

Most érkeztek vissza az első körös közigazgatási egyeztetés bírálatai, ezek feldolgozása, értékelése zajlik. A nyáron elfogadott minimumrendelet tervbe vett „megnyitása" azt jelenti, hogy a szakfelügyeletrő szóló jogszabály az ősz folyamán jól átbeszélve, átgondolva jelenhet meg - derült ki az interjúból.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink