• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szalagátvágás: egy kórházban két kormányterv

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A kormány két nagyszabású terve találkozott a kaposvári kórházépítésben.

Ezek az egészségügy megújításának Semmelweis Terve (ST) és a fejlesztések Új Széchenyi Terve (ÚSZT). Ezt Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai államtitkár közölte a Kaposi Mór Oktató Kórház északi tömbjének tegnapi átadásán – írja a Somogyi Hírlap – online.

Molnár Ágnes államtitkár a fejlesztéstől rövidebb várólistákat, biztonságosabb és minőségibb ellátást, javuló kapacitásfelhasználást, gazdaságosabb és hatékonyabb működést vár. Az egészségügy átalakítása, aktív ágyak átcsoportosítása országosan 16 kórházat érint, ebből négy az elmaradott Dél-Dunántúlon, közülük kettő a leszakadó Somogyban működik. Nagyatád és Marcali mellett Siófokot is érintik a kormánytervek.

Molnár Ágnes államtitkár közölte: az év végéig 900 egészségügyi projekt épült meg 300 milliárd forintból, és az Új Széchenyi Terv további 137 milliárdot biztosít hasonló célokra a jövő év végéig. A világos ellátási szinteket és gyorsabb betegutakat ígérő rendszerben szakmailag magas színvonalú ellátás, emberséges hozzáállás és megnyugtatóan professzionális környezet várja a lakosságot – tette hozzá az államtitkár. A betegség nemzetgazdasági ellenség, a több egészség az ország közös érdeke, hangsúlyozta Molnár Ágnes, aki gyermekorvosként külön üdvözölte a Kaposi Mór új csecsemő- és gyermekosztályának létét.

Az új uniós pályázatok kiírása folyamatos, s e fejlesztések révén sikerül majd elérni, hogy a magyar egészségügy kikerüljön az intenzív osztályról, s azt, hogy a gyógyítás sikerében a feltételeken ne múljon semmi - így zárta köszöntőjét fejlesztéspolitikai államtitkár.

2004 májusában Magyarország új útra lépett. Belépett az EU-ba, s ez új játékszabályokat, új működési rendszereket hozott. Ezt Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke mondta, hozzátéve, ezeket a szabályokat és rendszereket még annyira nem tanultuk meg, de igyekszünk megtanulni. Ám az együttműködésben aktív szerepet kell betöltenie minden országnak. Az EU-ban sokszor hangsúlyozzák nekünk, hogy az ő forrásaikat használjuk, pedig nem. Magyarország az adóbefizetők pénzéből, az Európai Unióba befizetett és onnan visszakapott pénzekből fizet, fejleszt a 2007-13-as ciklusban is. Ez az önök pénze, az adófizetők pénze, az EU által megadott részek is – közölte Petykó Zoltán.

Az elnök nem részletezte Magyarország aktuális befizetői státuszát, de a 2004-2009 közötti időszakban 2100 milliárdnyi pozitívum volt a tagság egyenlege; ennyivel többet kaptunk, mint befizettünk. Petykó szerint mindez fontos kérdés, mert az EU-tagságunk új normákat, új társadalmi értékrendszereket közvetít Magyarország számára, melyeket be kell tartanunk. Ahogy az EU-nak is be kell tartani az egységes szabályokat, fogalmazott az NFÜ-elnök.

Kaposváron a 12 milliárdos Pólus-kórház-fejlesztés első ütemét kétharmados készenlétben vették birtokba a gyógyítók. Az épületszárnyban a központosított gazdasági, logisztikai, diagnosztikai, valamit járó- és fekvőbeteg-ellátó egységek kaptak helyet csaknem 19 ezer négyzetméteren. Az átadáson Repa Imre elismeréseket is átadott, s külön kiemelte Szita Károly polgármester és Juhász Tibor kormánymegbízott, korábbi alpolgármester segítő tevékenységét.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke a kaposvári kórházátadáson hangsúlyozta a hazai az ellátórendszer megérett a cserére. A folyamat szerencsére elindult, s ebben bizonyos kórházakban funkciókat kell átalakítani. De a 44 ezer aktív ágyból ez csak 2600 körülit érint, ez az átcsoportosítás kivitelezhető. Nem intézménymegszűnés, hanem funkcióváltás ez, amiben mindenki megkapja a megfelelő helyét, mert egy kis kórház az adott településén fontos munkaadó. De a kapacitásokat csoportosítani kell. Szükség van krónikus, rehabilitációs járóbeteg-ellátásra a lakóhelyhez közel. Az ellátórendszer olyan, mint a pókháló, ha az egyik szálhoz hozzányúlunk, minden szál mozog – fogalmazott Rácz Jenő, aki arról is beszélt a humánerőforrás állapota az orvosok és szakdolgozók vonatkozásában kritikus. Mint mondta, szükség van bérfelzárkóztatási programra, ami egyik pillanatról a másikra az nem megy, de vannak biztató tárgyalások: 30–45 milliárdos összegről van szó. Ezt széles körben kell leteríteni. Az alapellátás sajnos ebből nem fog kijönni – fűzte hozzá a szakember.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az új bérszint köszönőviszonyban sincs a szakorvosok nettó 300 ezer és a kezdő orvosok 200 ezer forintos igényelt fizetésével. A korszerű kaposvári kórház kapcsán Éger egyébként elismerését fejezte ki a menedzsmentnek, viszont aggodalmának is hangot adott, mondván: lesz-e elég pénz a működésre a következő években.