• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Számoljuk fel a gyermekbénulást, most

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A "vad" vírusokban és futótűzben egy közös dolog van.

Ha elhanyagolják őket, kontrollálhatatlanul elszabadulnak. Ha megfelelően kezelik, örökre meg lehet szüntetni őket. Ma a gyermekbénulás lángja közel áll a kihunyáshoz - de a szikrái még három országból robbanthatnak ki globális tűzvészt. Most kell cselekednünk – írja a Népszava – online Vélemény rovatában Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára.

Az elkövetkező két hét során két kontinensen, két esemény kecsegtet áttöréssel. A világ legnagyobb gazdaságainak találkozóját, a G8 csúcsot az Egyesült Államok elnökének pihenőhelyén, Camp Davidben tartják, Maryland közelében. Egy héttel később a világ egészségügyi miniszterei találkoznak Genfben. Együtt megvalósítás felé mozdíthatják el az ígéretet: megszabadítani az emberiséget a világ egyik leghalálosabb és legpusztítóbb betegségétől.

A gyermekbénulás elleni hadviselés, amely negyed évszázada kezdődött, éppoly ambiciózus vállalkozás, mint a már sikeres kampány volt, amelyet egy másik nagy egészségügyi veszélyt jelentő betegséggel, a himlővel szemben indítottunk. Az évek során lassan, de biztosan közeledtünk a célunk felé. Ma már csak három országban fordul elő gyermekbénulás: Afganisztánban, Nigériában és Pakisztánban. Ez jó hír. A rossz hír: az a veszély fenyeget minket, hogy saját sikereink áldozataivá válunk - írja írásának elején az ENSZ főtitkára, aki ezután felteszi a fontos kérdést, hogy miért, amelyre a főtitkárnak az a válasza: a világot most egy olyan népesség lakja, amely soha nem találkozott a gyermekbénulással vagy megfelelő védőoltásban részesült. Amikor a vírus ilyen körülmények között csap le, hatása rendkívül romboló lehet.

Láttuk, amint 2010-ben a Kongói Köztársaságban és máshol is Afrikában egy fertőzés megölte a fertőzöttek mintegy felét. A nemzetközi közösség azonnali cselekvése megállította járvány terjedését. Ez az eset azonban bizonyítja a potenciális következményeit annak, ha nem tudjuk felszámolna a gyermekbénulást akkor, amikor lehetőségünk van rá. Idén kevesebb mint száz embert nyomorított meg ez a könnyen megelőzhető betegség, szinte mindenki az említett három országból való volt. Az ENSZ járványügyi szakemberi arra figyelmeztetnek, hogy az ellenőrzés hiánya nyomán újabb járványok kitörés várható amelyek egy évtized alatt akár egy millió embert tehetnek nyomorékká ,többségük gyermek - ők a legsebezhetőbbek közül is a legsebezhetőbbek.

Ez a veszély álmatlan éjszakákat okoz nekem mert tudom, milyen könnyen legyőzhetnénk. A feleségem és én – folytatta a főtitkár - személyesen adtunk be Ázsiában és Afrikában védőoltásokat, csatlakozva ahhoz a több tízmillió állami dolgozóhoz, Rotary önkénteshez, politikai és vallási vezetőhöz, önkéntesekhez (nem beszélve a szülőkről), akik évtizedeken át dolgoztak azért, hogy a gyerekek védettek legyenek. Legutóbb Indiában jártunk, ahol 2 éve még a világ gyermekbénulásban szenvedő gyermekeinek fele élt. Most, köszönhetően a célzott védekezésnek, megünnepelhettük India történetében az első olyan évet, amelyben nem regisztráltak újabb megbetegedést.

Hasonló erőfeszítéseket végeznek abban a három, még a gyermekbénulás járvánnyal küzdő országban is. Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan, Pakisztán miniszterelnöke Yousuf Gilani és Afganisztán elnöke, Hamid Karzai személyesen felügyelik a nemzeti intézkedéseket. Nigéria forrásokat különített el saját költségvetéséből, a gyermekbénulás felszámolása nagy mértékben függ a e három ország kormányainak forrásaitól. De a saját forrás önmagában nem elég. A gyermekbénulást a nemzetközi közösség határozott elkötelezettséggel egyszer s mindenkorra felszámolhatja. A cél eléréséhez azonban meg kell szerveznünk és biztosítanunk kell a pénzügyi forrást.

A frontvonalban dolgozók nem szenvednek hiányt elkötelezettségben. De pénzhiánnyal küzdenek. A gyermekbénulás globális felszámolására született kezdeményezés a szükséges 2 milliárd dollár felével rendelkezik, védőoltásokat kell készíttessen, személyzetet kell küldjön a betegség utolsó bástyáira. Megfelelő felszereléssel megnyerhetik a csatát. Ha a nemzetközi közösség felismeri a veszélyt és erőforrásokat nyújt végleg legyőzhetjük a gyermekbénulást – emelte ki Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára.

Legolvasottabb cikkeink