• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Számos fertőzés kapható el a házi kedvencektől

Lapszemle Forrás: hetivalasz.hu

A házi kedvencektől vagy vadon élő állatoktól elkapható fertőző betegségek száma száz felett van.

A fertőzések változatosak, lehet vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg, külső élősködő is, és a terjedés módja is többféle lehet. Az állatokat tartók a legalapvetőbb személyi higiénia betartása mellett minimálisra csökkenthetik a zoonózisok, az állatokról emberre terjedő betegségek számát – nyilatkozta dr. Fok Éva állatorvos. A felnőtt emberek többsége ezt könnyen betartja, de a gyerekeket segíteni kell ebben – olvasható a hetivalasz.hu portálján.

Talán a legnagyobb gondot az állatról emberre terjedő betegségek közül a veszettség jelenti, ez ellen évente kell oltatni az állatokat, egyelőre csak a kutyákat kötelező, de a macskákat is érdemes. Az ember veszettsége a fejlett országokban igen ritka, Magyarországon az utóbbi évtizedekben nem fordult elő, de ha mégis elkapja valaki, akkor súlyos lefolyású, többnyire halálos kimenetelű.

A legkevésbé veszélyes házi kedvenc a törpenyúl, de a papagájtól elkapható például az atípusus tüdőgyulladás, a psittacosis, rágcsálók vizeletével terjedhet a leptospirosis. A hüllők üríthetik a salmonella baktériumokat, de még a trópusi halak is terjeszthetnek bizonyos bőrfertőzést.

A higiénia alapja, hogy gyakran kell kezet mosni, nem helyes egy ágyban aludni az állatokkal, és puszilgatni sem kell őket – emelte ki dr. Fok Éva állatorvos.

Két gyakori parazita, az egysejtű Toxoplasma és a fonálféreg Toxocara (canis, cati), szélsőséges esetben szintén veszélyes lehet. Mindkét kórokozó az állatok ürülékével terjed. Ezek frissen nem okoznak fertőzést, de a Toxoplasma néhány nap után, a Toxocara pedig néhány hét után a környezetben már veszélyes lehet. Az előbbit kutya nem, csak macska terjeszti. Az emberek nagy többsége, 60-70 százaléka átesett már toxoplasmozis fertőzésen, igazából csak a legyengült immunrendszerű emberekre, idősekre és a magzatokra lehet veszélyes. A fertőzés persze nem csak macskától kapható el, hanem a földdel szennyezett, mosatlan gyümölcs, zöldség, nyers vagy félig átsütött hús által is.

A Toxocara-fertőzés kisebb gyerekeknél akár vakságot is okozhat, ezért több alkalommal is a címlapokra került, ugyanakkor a megfelelő higiénia betartásával kivédhető. A legnagyobb veszélyt a homokozók jelentik, mert hiába vannak bekerítve a játszóterek, óvodák homokozói, ezzel védik a kutyaürüléktől, de a macskáétól már nem lehet letakarás nélkül megóvni a homokot. A fertőzöttség embereknél vérvizsgálattal diagnosztizálható, hazánkban azonban jelenleg nem létezik ellene gyógyszer, külföldön viszont igen, ahonnan szükség esetén behozzák.

A fertőzés azért okozhat ritka esetekben súlyos gondot, mert sokszor nem is gondolnak arra, hogy a tüneteket a Toxocara-féreg lárvái okozzák. Ezeket egyébként az esetek többségében legyőzi az immunrendszer, illetve gyakori, hogy betokozódva a szervezetben maradnak, de nem okoznak problémát – jegyezte meg a szakember, aki azt tanácsolja, érdemes a családba kerülő kisállatot megbízható kereskedőtől, tenyésztőtől vásárolni, esetleg olyan menhelyről elhozni, ahol oltásokat kapott az állat. Mielőtt az állat, például egy kiskutya a családba kerülne, érdemes alaposan tájékozódni. Célszerű kifejezetten tenyésztőtől venni, érdemes megnézni, hogy milyen körülmények között tartották a kiskutyát, hogyan néznek ki a szülei.