A WHO által megadott transzzsírsavfogyasztási határérték háromszorosát fogyasztjuk.
Ősztől törvényben kívánja szabályozni a kormány az ételek transzzsírtartalmát: eszerint a zsírtartalom maximum két százaléka lehet transzzsír. A károsnak tartott élelmiszerek listájára eddig egészségesnek hitt ételek is felkerültek – írja a Szabad Föld – online.
Becslések szerint hazánkban évente legalább ezer ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag előállított transzzsírsavakat (TFA) száműznénk az étrendünkből. Káros a TFA, mégis használják, mert javítja a termékek állagát és hosszú ideig megőrzi azok minőségét
Egyes országok már megtették a szükséges lépéseket a lakosság egészségéért. Így Dániában, Svájcban, Ausztriában az egész országra kiterjedően korlátozzák a transzzsírokat, részlegesen pedig az USA-ban, Argentínában, de még Indiában is.
Magyarországon tavaly tette közzé az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját laboratóriumi méréseit, melynek során több száz termék transzzsírsavtartalmát mérték be. A lista nagy vihart kavart, hiszen több, magát „egészségesnek" hirdetett vállalkozás is a szégyenpadra került. A WHO napi 1 energiaszázalékban adja meg a transzzsírsavfogyasztás határértékét, ami két gramm bevitelének felel meg. Mi ennek a háromszorosát fogyasztjuk.
További részletek a Szabad Föld - online oldalán.