• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szárnyaló vírus

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Az észak-amerikai kontinensen kanadai eset volt az első megerősített emberi H5N1-fertőzés.

Emberről emberre nem terjed a madárinfluenza – legalábbis mindeddig ebben bizakodtak a járványügyi szakemberek. A január elején történt haláleset azonban felbolygatta a tudományos világot - írja a Szabad Föld online.

Pekingből tartott hazafelé egy fiatal kanadai nő, a repülőgépen azonban rosszul lett, erős fejfájást kapott, belázasodott. A repülőtérről kórházba szállították, ahol pár nappal később elhunyt. A húszéves lánynál az orvosok agyvelőgyulladást diagnosztizáltak, az influenzára jellemző légúti tünetei nem voltak. A boncolás során derült ki, hogy halálát a madárinfluenza H5N1 vírustörzse okozta, mely betegség esetében valóban az agyvelőgyulladás a leggyakoribb halálok.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) szerint az észak-amerikai kontinensen ez az első megerősített emberi H5N1-fertőzés.

Vizsgálódásra ad okot, hogy a lány a Kínában tett utazása során volt-e olyan piacon vagy baromfitelepen, ahol fertőzött szárnyassal találkozhatott? Mert ha állattól nem, akkor elképzelhető, hogy embertől kapta el a vírust – vélik a szakemberek. Az egészségügyi hatóságok most azt próbálják kinyomozni, pontosan merre járt Pekingben, kikkel találkozott.

A nő együtt utazott két családtagjával, az ő állapotukat is folyamatosan nyomon követik – továbbá igyekeznek felkeresni a repülőgépen utazó többi utast is. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus valaha is emberről emberre terjedt, az eltelt négy hétben újabb megbetegedés nem történt, tehát valószínűleg elszigetelt esetről van szó.

dőközben hét új, a madárinfluenza H7N9-es altípusával kapcsolatos esetet jelentettek Kínában, ahol az utóbbi tíz hónapban több mint 150-en fertőződtek meg a vírussal. A betegségüket megelőzően valamennyien kapcsolatba kerültek szárnyasokkal, vagyis kizárható, hogy náluk emberről emberre terjedt volna a kór.

A vírusnak ez utóbbi változata rendkívül fertőzőképes, súlyos, gyakran halálos kimenetelű betegséget okoz. Ha valaki már megfertőződött, hatvan százalék az esélye, hogy nem éli túl – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink