• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Százmilliókból fejleszthet a megyei kórház

Lapszemle Forrás: minap.hu

Több mint 233 millió forintos fejlesztési támogatást sikerült elnyernie a miskolci megyei kórháznak.

Az intézmény összesen hét pályázatot nyújtott be arra a 15 milliárd forintos keretre, amelyet 2016. év végén a kórház konszolidáció részeként kaphattak az egészségügyi intézmények. Ezek közül három részesült pozitív elbírálásban, összesen 233.490.012 forint értékben - számolt be róla a minap.hu.

A citosztatikus (kemoterápiás gyógyszer) keverék infúziók készítésére alkalmas labor kialakítására csaknem 24 millió forint támogatást nyert el az intézmény. A labor felújításának elvégzése után lehetőség lesz rá, hogy más borsod megyei intézmények részére is a citosztatikus keverék infúziókat a kórház intézeti gyógyszertára készítse. A rendszer kiépítésével nem csak az infúzió készítés gyógyszerészi felügyelete oldódik meg, hanem a tételes elszámolású gyógyszerek pontos elszámolása is.

A Parenterális keverék infúziók és kis térfogatú injekciók unit dose (automata kiszerelést biztosító) rendszerének kialakítására 50,8 millió forintot nyert el a kórház. A tervezett fejlesztés keretében az Intézeti Gyógyszertárban egyedi parenterális (tápcsatornán kívüli táplálás) keverék infúziók készítésére alkalmas orvosi modul beszerzése történik meg, mely lehetővé teszi az egyénre szabott terápia tervezést. Az egyedi parenterális tápláló keverék infúziók készítését a Kórház szeretné kiterjeszteni a régióra, mivel a környező kórházakban a betegek egyénre szabott parenterális táplálásra nincs lehetőség, mivel egyik intézmény sem rendelkezik parenterális keverék infúziót készítő laboratóriummal.

A harmadik nyertes pályázatra, a Teleradiológia fejlesztésére 158,75 millió forint támogatást nyert a kórház. A támogatás révén a Kórház egy új távleletezésre alkalmas PACS rendszert kíván beszerezni. A rendszer fejlesztésével a jelenleg Miskolc-Sátoraljaújhely között működő együttműködés kiterjeszthetővé válik a térség valamennyi intézményére, sőt, igény esetén az ország bármelyik kórházára. A teleradiológia, telekonzultáció bevezetésével erősödik a térségben található egészségügyi szolgáltatók közötti szakmai együttműködés, megvalósul a „lelet utazik nem a beteg" elv. Csökken a kevés szakember miatti várakozási idő, várólista. Az átmenetileg szabad radiológiai kapacitások bevonásával áthidalhatók a földrajzi távolságok és a jó szakember-ellátottságú intézményből lehetővé válik a távleletezés alkalmazásával a helyettesítés és a részmunkaidő kiváltása - írta a kórház beszámolója alapján a lap.

Legolvasottabb cikkeink