• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Százötven embert rúgnak ki az egészségügyből

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Átalakítják a háttérintézményeket, például az OTH-ból, és további nyolc országos intézményéből mindössze négy maradhat.

Saját háttérintézményeit is kényszerű fogyókúrára fogja az egészségügyi kormányzat. Az elbocsátásokkal is járó átszervezéstől mintegy félmilliárd forintnyi megtakarítást remélnek – írja a Népszabadság cikke nyomán a nol.hu.

Az átalakulás terve konfliktusokat gerjesztett a szaktárca és a Miniszterelnökség között. Úgy tudjuk, több részletkérdésben – például a hatáskörök, feladatok elosztásában – másként lépett volna a szakpolitika, mint a Miniszterelnökség. A vita miatt a már elkészült kormányzati javaslat ismét az Államreform Bizottság elé kerül.

Az ágazat 17 háttérintézményéből csupán az Országos Mentőszolgálatot és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot nem érinti a nagy átszervezés. E két intézmény megőrzi önállóságát, a többit az államháztartási reform részeként legkésőbb április végéig centralizálják, és egyben racionalizálják a működtetésüket.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a 15 átszabásra váró intézményből összesen 150 embert bocsátanának el. Egyebek mellett megszüntetik az Országos Igazságügyi Orvostani Intézetet, amelynek jogutódjaként a Semmelweis Egyetemet jelöli ki a kormányzat.

A korábbinál több feladat jut majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak: a hivatalhoz kerülnek a betegirányítással és a kapacitáselosztással kapcsolatos szervezési és irányítási munkák a kórházfenntartótól. Az OEP azonban csak a feladatot veszi át, az eddig ezzel foglalkozó munkatársakra nem lesz szüksége, így várhatóan 45-50 ember veszítheti el munkáját.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatalból (OTH) és további nyolc országos intézményéből mindössze négy – az OTH, az Országos Közegészségügyi Központ, az Országos Epidemiológiai Központ és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet – maradhat.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet, mint a népegészségügyi feladatok letéteményese, szintén átalakul, az új szervezet neve még bizonytalan, várhatóan Országos Népegészségügyi Intézetnek hívják majd. E szervezetbe olvasztanak két módszertani központot, az Országos Alapellátási és az Országos Gyermek-egészségügyi Intézetet.

A GYEMSZI 609 munkatársából papíron 90-nek kellene az Államreform Bizottság javaslata szerint távoznia, ám úgy tudjuk, ténylegesen ötvenen számíthatnak valódi elbocsátásra. Több állás jelenleg sincs betöltve, másokat pedig szerződéssel tovább foglalkoztatnának.

További részletek a lapban, illetve a weboldalon.