• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

SzeddViddVédd - a helyes gyógyszerhasználatért

Lapszemle 2018.10.13 Forrás: pharmaonline.hu
SzeddViddVédd - a helyes gyógyszerhasználatért

A hazai mérgezési statisztikában második helyen áll a gyógyszermérgezés.

Orvosok és egészségügyi szakemberek részvételével tudatformáló kampány hívja fel a figyelmet a gyógyszerek helyes otthoni tárolására, valamint a biztonságos gyógyszerhasználat és a lejárt gyógyszerek környezettudatos megsemmisítésének fontosságára. A fiatal gyógyszerészek által elindított SzeddViddVédd  program legfőbb üzenete, hogy ne tároljunk otthon lejárt vagy szükségtelenné vált gyógyszereket, hanem vigyük vissza őket a gyógyszertárba - adta hírül a pharmaonline.hu.

A szervezők rámutatnak: 2017-ben Magyarországon 22 175 orvosi ellátást igénylő mérgezési esetet jelentettek – ezek közel egyharmada gyógyszermérgezés volt. Különösen veszélyeztetettek az 1–4 év közötti gyermekek, ebben a korcsoportban történik ugyanis a – döntően véletlen – gyermekkori mérgezések fele, amelyekben ugyancsak kulcsszerep jut a rosszul tárolt gyógyszereknek. A kampányt többek között a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke dr. Póta György, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Győrfi Pál, illetve a közösségi médiás edukációs tevékenységéről ismert dr. Novák Hunor gyermekorvos is felkarolta.

Dr. Kulcsár Nikolett gyógyszerész a SzeddViddVédd kampány szervezője rámutatott: a legveszélyeztetettebbek az 1–4 év közötti gyermekek, ebben a korcsoportban történik ugyanis – a jellemzően véletlen – gyermekkori mérgezések több mint 50%-a. 2017-ben mintegy 2000 esetben kerültek ehhez a korosztályhoz tartozó gyermekek mérgezés miatt orvoshoz, többségük ipari és háztartási szerek és gyógyszerek miatt.

A szakemberek szerint többgenerációs családokban fokozott figyelemmel kell kezelni és tárolni a nyugtatókat és a szív- és érrendszerre ható készítményeket, hiszen a gyermekeknél akár 1-2 szívritmusszabályozó-tabletta is szívmegállást okozhat.

A gyermekek esetében sokszor nem nagy mennyiségű gyógyszer okoz mérgezést, hanem olyan hatóanyagú gyógyszer kerül a kezükbe, amelyből egy szem is komoly egészségkárosodást okozhat.

A gyógyszerek természetesen nem csak a gyermekekre lehetnek veszélyesek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adataiból kiderül: a hazai mérgezési statisztikában második helyen áll a gyógyszermérgezés. A 2017-ben ellátott 22 175 esetből 11 254 esetben (50,75%) alkohol, 6992 esetben gyógyszer (31,53%), 1723 esetben pedig ipari és háztartási szerek (7,77%) álltak a mérgezések hátterében. Továbbiak a teljes cikkben olvashatók

Legolvasottabb cikkeink