• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szegeden nem tanítanak kínai gyógyászatot

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A kínai orvoslás alapfogalmai, a csí, a jin-jang és a meridiánok nem létező dolgok.

A szegedi egyetemen nem oktatnak kínai orvoslást, úgy tudjuk, jelenleg az országban csak a Semmelweis Egyetemen választhatják a hallgatók, felvehető kurzusként – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

– A legfőbb probléma, hogy téves filozófián alapul – mondja Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója a kínai orvoslásról. Valószínűleg a keleti nyitás politikáját szolgálja a döntés. A kínai orvoslás alapfogalmai, a csí, a jin-jang és a meridiánok ugyanis nem létező dolgok – magyarázza a professzor. Boldogkői Zsolt szerint az akupunktúra hatástalan a gyógyításban, amit az ezzel kapcsolatos átfogó vizsgálatok is alátámasztanak. Az akupunktúra csak placebohatással rendelkezik, de ezt a funkciót egy orvosi köpeny vagy egy fonendoszkóp is képes ellátni.

– Mao Ce-tung, az egykori kínai diktátor a múlt század első felében keltette újra életre az ősi kínai gyógymódokat. Ő maga ugyan nem hitt bennük, de mivel kommunista rendszere nem volt képes ellátni a betegeket, ezért adott helyette cirkuszt a népnek – folytatta a professzor, aki szerint ezt a „gyógymódot" az Egyesült Államokban és Európában is széles körben alkalmazzák, ez a szabadság fogalmának téves értelmezése.

– Nem elsősorban Kínától kellene tanulnunk, mert ott a modern orvoslás szemszögéből nézve túlzott mértékben használják a növényeket. Németország, Svájc és Ausztria lehet a követendő példa – mondja Csupor Dezső, a szegedi gyógyszerészkar adjunktusa a magyar orvosok gyógynövényhasználatáról. A szakember hozzáteszi, Kínában jóval később terjedtek el a szintetikus gyógyszerek, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. Ez az egyik fő oka annak, hogy ott még ma is ennyire népszerűek a gyógynövények. – Magyarországon nincs komoly hagyománya a gyógynövények alkalmazásának a gyógyászatban, pedig sok esetben indokolt lenne. Nem állítom, hogy mindig így kell orvosolni a betegségeket, de ha indokolt, használni kell a növényi eredetű szereket. Sok gyógynövény van forgalomban, amelyet nem a jelentőségüknek megfelelően használnak.

Kínai delegáció a Pécsi Tudományegyetemen