• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szegedi kutatóintézet az öregedéssel járó betegségek nyomában

Lapszemle 2023.08.30 Forrás: Mandiner
Szegedi kutatóintézet az öregedéssel járó betegségek nyomában

Nem kell az öregedéshez kapcsolódó betegségeket az élet magától értetődő részeként elfogadnunk.

Az öregedéssel járó betegségeket ma már egészségügyi problémának tekintjük és nem a kor velejárójaként. A betegségek viszont gyógyíthatóak, ezt a területet kutatja itthon a HCEMM - írja a mandiner.hu.

Az öregedés néhány kivételtől eltekintve szinten minden többsejtű élőlényt érint, így az embert is. Tekintve, hogy első hatásai már a harmincas (!) éveinkben jelentkeznek, a legtöbbünknek személyes tapasztalata is van vele, tudományos szempontból azonban csak a nemrég kezdtük átfogóbban is megismerni, pontosan milyen folyamatok is zajlanak ennek kapcsán a szervezetben.

A korábbi elképzelésekkel szemben napjainkban a tudósok már nem osztják azt a nézet, miszerint az öregedés a szervezet általános romlása, kopása lenne. Sokkal inkább tűnik úgy, hogy a fajunk hosszú evolúciós történelmének hozadéka, lényegében egy biológiai tulajdonság, mint a magasság vagy a testtömeg, amit részben a genetikai adottságok határozzák meg, részben pedig a környezet (ideértve például a táplálkozást vagy a testmozgást is). Ezek mellett még számos különféle tényező is meghatározhatja, ilyenek például a genetikai kód tartalmát és szabályozását érintő változások, vagy éppen az őssejtek kimerülése.

Ez a modern szemlélet biztatóbb, ha ugyanis az öregedés részfolyamatokra bontható és megérhető, akkor a hozzá kapcsolódó betegségeket sem kell az élet magától értetődő részeként elfogadnunk. Ez nagyon fontos megállapítás, mivel a leggyakoribb egészségügyi problémák, így a szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések erősen összefüggenek az életkorral, és a fejlett világ minden országában súlyos egészségügyi terhet jelentenek. Éppen ezért tűzte a zászlajára a szegedi HCEMM kutatóközpont az életkorral összefüggésbe hozható betegségek elleni küzdelmet jobb diagnosztikai eszközök és hatékonyabb gyógymódok kifejlesztésén keresztül.

A HCEMM kutatásainak négy fő terület van. Az első az immunrendszert és a gyulladásos folyamatokat célozza - mindkét területen fontos szerepet játszik a sejtek közötti kommunikáció, és a pikkelysömörhöz hasonló autoimmun betegségekben, de a sztrókban és a szívbetegségben is érintettek. A második megközelítés a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere betegségeket veszi górcső alá, amelyek vezető halálozási oknak számítanak Magyarországon.

A harmadik irányból közelítő csoportok az örökítőanyagot és szabályozását, önjavító képességét vizsgálják, amely nem csak a daganatos betegségek terén adhat hatékonyabb gyógymódokat a kezünkbe, de jobb diagnosztikai eljárásokon át a már létező gyógymódokat is jobban használhatóvá teszi. A COVID-19 járvány óta pedig külön részleg foglalkozik a fertőző betegségek korai észlelésével és azzal, hogy az ellenük használt gyógyszerek hatékonyak maradjanak.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink