• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szégyen-e pszichológushoz járni?

Lapszemle Forrás: HVG Online

Úgy is kiönthetjük lelkünket egy lélekbúvárnak, hogy ki sem mozdulunk otthonról.

A kiszámíthatatlan gazdasági helyzet nem tett jót lelki nyavalyáinknak. De mennyire degradáló, ha valakiről kiderül, hogy pszichológushoz jár? Titkolózni persze lehet, mert úgy is kiönthetjük lelkünket egy lélekbúvárnak, hogy ki sem mozdulunk otthonról. Ma már ugyanis nem ritka, hogy pszichológusunk online, virtuális díványán rendel – olvasható a HVG – online oldalán.

Bencsik Andrea klinikai pszichológus elmondta: "Pár hete kaptam egy segítségkérő levelet egy hölgytől, aki leírta, hogy nem mer személyesen felkeresni, mert a környezetében úgy vélik, aki pszichológushoz megy, az bolond". Mint mondta, az ilyen, amúgy nem ritka esetekről eltekintve, megfigyelhető egyfajta "lazulás", egyre többen mernek beszélni lelki problámáikról a szakember, és akár környezetük előtt is.

Hasonló tapasztalatokról számol be a már tíz éve pszichológusként tevékenykedő Balogh Gabriella Kamilla is, aki úgy véli, egyértelműen javult a pszichológiai munka megítélése, és mintha a sztereotípiákból is kevesebb lenne. Kevésbé számít kínosnak például az, ha a munkahelyről kell korábban távozni azért, mert pszichológushoz siet az ember. Pedig Balogh szerint nem kell szégyellni azt, amiről nem tehetünk – a depresszió mögött is állhat genetikai hajlam vagy környezeti trauma –, főleg, ha orvosolható a zavar, és teszünk is ezért. "A cukorbetegséget sem szoktuk szégyellni". Szerencsére egyre inkább az figyelhető meg, hogy az emberek felvállalják lelki nyavalyáikat, egy dolgot szoktak titkolni, mégpedig a szexuális problémáikat, olykor négyszemközt, a rendelőben is – fűzte hozzá a pszichológus.

Lelki bajokból pedig nincs hiány, egyre stresszesebb életvitelünknek szinte természetes velejárója a depresszió, a pánikbetegség, a szorongásos tünetek kialakulása, amely a korábbi traumatikus élményekkel, a jelenlegi egzisztenciális és értékrendbeli válsággal magyarázható. "Leggyakrabban szorongásos panaszokkal keresnek meg, de jellemző az önbizalomhiány, a kisebbségi érzés, az önbizonytalanság" – árulja el Bencsik Andrea. Az önmagát leértékelő személy pedig folyamatosan amiatt szorong, hogy nem tud megfelelni sem a munkahelyén, sem a magánéletben, sehol „nem elég jó", hamarosan lecserélik egy jobbra. "Ilyenkor nagy az igény az önismeretet segítő, személyiségfejlesztő terápiára."

Bencsik már két éve online is rendel, Skype-beszélgetések formájában. Jóllehet, ez lényegesen különbözik a szemtől szembeni helyzettől, nagy segítséget jelent azoknak, akik idő vagy lehetőség hiányában nem tudnak bemenni a rendelőbe. Sokan kisebb településekről, vidéki városokból is élnek ezzel a fajta segítségnyújtással, de külföldön élő magyarok is megfordultak már itt.