• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Székely-ügy: a szívsebész cáfolja a cáfoló közleményt

Lapszemle Frissítve 2018.10.05 Forrás: nepszava.hu
Székely-ügy: a szívsebész cáfolja a cáfoló közleményt

Levél bizonyítja Székely László szívsebész állításait, a GOKI főigazgatója közleményben tudatta: a MOK Etikai Bizottságához fordul az ügyben.

A kardiológiai intézet szerint az elbocsátott szívsebész nem adott tájékoztatást a betegről. Székely László azt mondta a Népszavának: egy levél és több tanú is igazolja ennek ellenkezőjét. Az esetet lapunk tudomása szerint a miniszterelnök sem hagyja szó nélkül - írta a népszava.hu.

Csütörtök reggel meghalt Székely László szívsebész egyik betege, aki hiába várt arra, hogy megműtsék. Székely Lászlót, az Országos Kardiológiai Intézet szívsebészét Kásler Miklós miniszter nyomására bocsátották el szeptember közepén azonnali hatállyal, így már arra sem volt módja, hogy a vállalt műtéteket elvégezze, és betegei kezelését befejezze. Július közepén vizsgálták meg az Országos Kardiológia Intézetben. Kiderült, speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire azok megérkeztek, Székely László elbocsátása már folyamatban volt. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. A tragédia annak ellenére történt, hogy a főorvos fölhívta utódja figyelmét három betegre: köztük volt az a férfi is, aki meghalt - írta még szerdán a lap.

Csütörtökön a kardiológia intézet főigazgatója, Andréka Péter is küldött egy írásos nyilatkozatot, miszerint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben nem maradt el egyetlen programozott műtét sem. A szóban forgó beteg sajnálatos módon a salgótarjáni kórházban halálozott el – írta. A közlemény szerint a beteg 2018.07.30-án kereste fel az intézményt, ahol diagnózishoz jutott. A beteg korábbi sorsáról a GOKI-nak semmilyen további információja nincs. A főigazgató levele szerint „a beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. A volt kolléga nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása.”

Székely László viszont a lapnak nyilatkozva megerősítette, hogy írásban referált három betegről, külön felhívta rájuk a figyelmet. Tény, hogy a szeptember 25-i keltezésű levélen nem ő, hanem Ender Gábor kollégája neve szerepelhetett miután ő, azonnali eltávolítása miatt addigra már nem férhetett hozzá a betegei dokumentációjához. E levél átadásának tanúi is voltak – mondta a népszava.hu kérdésére a szívsebész.

Lapzártánk idején úgy értesültünk: a kormányfő péntek délelőttre berendelte Kásler Miklóst - teszi hozzá a népszava.hu. (Ezt az információt később cáfolta a Miniszterelnöki Sajtóiroda MTI-OS-ben kiadott kétmondatos közleménye: "A miniszterelnök nem 'rendelt be' senkit. Ma nem szerepel a programjában megbeszélés Kásler Miklóssal.")

Itt a levél, ami cáfolja az intézet cáfolatát

Birtokunkban van az a levél amelyben Ender Gábor szívsebész felhívja a figyelmet három betegre, akik érimplantátum beültetésre vártak, közülük kettőnek az eszköze is elkészült, a harmadiknál jelezte, hogy az implantátum elkészülte várható - írta újabb cikkében a népszava.hu. Közöttük volt az a beteg is, akiről a kórház közleménye szerint a sebész nem tájékoztatta távozásakor az intézetet. A levél következőképpen fogalmaz: „Kérem a fenti betegek műtétjeinek a mindenkori műtéti programba betervezni illetve, ha szükségesnek látja a képalkotó diagnosztikai anyagokat újraértelmezve a műtéti indikációt értékelni szíveskedjék.” A levél (dokumentum) itt olvasható

Etikai bejelentést tesz az intézet Székely doktor ellen

A kórház honlapján megjelent közleményben jelentette be a GOKI főigazgatója, hogy bejelentést tesz a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságánál dr. Székely László ellen. Mint dr. Andréka Péter írja, "a ma napvilágra került, az interneten keringő levél nem szerepel az intézet hivatalos iktatási rendszerében. A beteg nem került semmilyen hivatalos vagy nem hivatalos szívsebészeti várólistára és indokolatlanul várt az azonnali és életmentő érsebészeti beavatkozás helyett egy lassan megérkező speciális érprotézisre... Székely László a beteg állapotát és a választandó műtéttechnikát rosszul felmérve hatalmas szakmai hibát követett el, ezért tesz bejelentést az intézet a MOK Etikai Bizottságánál" - áll a közleményben, amely teljes terjedelemben itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink