• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Szeles Géza: nem biztos, hogy jó ómen velem egy szelfi a fesztiválon

Lapszemle 2022.07.04 Forrás: telex.hu
Szeles Géza: nem biztos, hogy jó ómen velem egy szelfi a fesztiválon

Az orvos szerint gyakran elfelejtik az emberek, hogy itt ugyanazok a kórképek is előfordulhatnak, mint otthon.

Egy ideális napot egy fesztiválon sokféleképpen el lehet képzelni: iszogatás a barátokkal a naplementében, megmártózás a Balatonban vagy bulizás hajnalig a legjobb számokra. Van viszont valami, ami nem sok ember kívánságlistáján szerepel: a fesztivál egészségügyi sátrában ébredni. Persze a legtöbb esetben kisebb sérülések, például bokaficam miatt kerülnek ide be a fiatalok. Az a rosszabb eset, ha a mentőnek kell összeszedni valakit, például mert ájultan fekszik a földön. A Soundon mindkettő előfordul, amikor mi csatlakoztunk az önkéntes járőrökhöz, a legtöbb embert a detoxikálóba kellett bevinni. Egy fesztiválon dolgozó orvos még így is kevésbé tartja veszélyesnek a Soundot, mint a budapesti éjszakai életet - írta riportjában a telex.hu.

A témáról valószínűleg a legtöbbet Szeles Géza tudja, aki 1989 óta jár le csapatával ilyen rendezvényekre az egészségügyi ellátást biztosítani. Az egyébként igazságügyi orvosszakértőként dolgozó Szeles Géza a kezdetekkor összeszedett húsz fiatalt a Keleti-pályaudvaron és a Széna-téren, akiket kiképzett elsősegélynyújtásra. 1989 óta egyedül a koronavírus első évében nem volt lent orvosként fesztiválon, hiszen abban az évben nem is tartottak ilyen rendezvényt, de átlagban évente négy-öt fesztiválon dolgozik.

Azóta csapata lett, akikkel már jó ideje komplett rendszert működtetnek: fesztiváltól függően elvégzik a mentést, ambulanciát és járőrszolgálatot üzemeltetnek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy területekre osztják fel a fesztivált, ahol 0-24 járőröznek, keresve, hogy hol kell segítség.

Szerinte ebben a munkában nincs olyan, amit az itt dolgozók ne látnának. Végtag sérültből van a legtöbb mindenhol, de mindig az adott fesztivál körülményeitől függ a sérülések típusa. Sőt, az sem mindegy, milyen öltözetben vagyunk a fesztiválon. Például elmondta, hogy a flip-flop papucs vagy az elegáns szandál nem elég biztonságos, a sportcipővel sok balesetet meg lehetne előzni.

Ha elképzeljük, hogy milyen emberek kerülhetnek egy fesztiválon az egészségügyi sátorba, valószínűleg a legtöbben egyből az alkohol vagy a drog miatt kábult fiatalokra gondolunk. Ezzel szemben az orvos azt mondta, hogy a Volton például nem volt olyan mértékű kábítószer-fogyasztás, ami orvosi beavatkozást igényelt volna, Soundon más a helyzet. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink