• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szembefordíthatja a beteget az orvossal az új szabályozás

Lapszemle Forrás: Békés Megyei Hírlap Online

Ha a háziorvoson múlik, mennyit a fizet a beteg a gyógyszerért, az rossz viszonyt szül.

A gyógyszerrendelésre, valamint az életmódváltásra vonatkozó szigorítással bizalmat és időt veszítenk az orvosok és a betegek. Az állam azt reméli, sikerül visszafogni a gyógyszertámogatásra költött forintokat - írja a Békés Megyei Hírlap Online. A Széll Kálmán Terv szerint, a gyógyszerek támogatását a ciklus végéig 120 milliárddal, a büdzsé harmadával szűkítenék. Márciustól az orvosok alapesetben egy vényen egyszeri kiváltásra, legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget írhatnak fel.

Dr. Sonkoly Iván, a megyei orvosi kamara elnöke úgy véli, a betegek – elsősorban kényelmi szempontból - szívesen vették, ha a három havi gyógyszeradagot egyszerre írtuk fel. Ezt a jövőben is megtehetjük, mondja a szakember, mindössze az történik majd, hogy egy-egy havi mennyiséget külön receptre ír fel az orvos. A recepteken pedig feltünteti a kiválthatóság leghamarabbi időpontját. A beteggel tehát a doktorok változatlanul három havonta találkozik majd, amely idő alatt a beteg háromszor megy el a gyógyszertárba.

A szakember szerint a korábbi rendszerben sem emiatt maradt beszedetlen orvosság a fiókokban, mivel csak azoknál alkalmazták ezt a gyakorlatot, akiknek az állapota stabil, évek óta a számukra bevált szert szedik, mellette jó az állapotuk, s nem indokolt hamarabbi vizit.

Az orvosok felírással összefüggő adminisztrációs kötelezettsége viszont kétségkívül nagyobb lesz majd. Az is bonyolíthatja a helyzetet, ha a tabletta 50 szemes kiszerelésű, ami napi egyet szedve több mint egy havi adag. Ilyenkor azt is rögzíteni kell, hogy az meddig elég. A 20 szemes kiszerelésnél fordított előjellel, de ugyanez lesz a helyzet.

A szigorító csomag része a betegegyüttműködési program is, amelyet először a keringési problémákkal küzdők és a krónikus tüdőbetegségben szenvedőknél vezetnek be. Az intézkedés értelmében annak, aki nem szeretne többet fizetni a patikákban, mint eddig, vállalnia kell, hogy mozgással, étrend-, illetve életmódváltással, továbbá rendszeres gyógyszerszedéssel javít az egészségi paraméterein. Ha például valaki nem vesz részt a dohányzásleszoktató programon, vagy azt nem eredménnyel teszi, annak a jelenlegi 1500-3000 forintos gyógyszerköltsége akár duplájára is nőhet.

Dr. Árus Tibor háziorvos elmondta, ugyan a tervezett szigorítást részleteiben nem ismeri, ám az eddig ismertté vált információkból azt a következtetést vonta le, hogy az ő döntésén múlik, hogy valakinek mennyibe kerül a gyógyszere. Ez pedig árthat az orvos-beteg bizalomnak, hiszen olyan helyzet állhat elő, ami szembefordíthatja a beteget orvosával.