• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szentes, Makó: ki lesz a kórházigazgató?

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

30 napon belül újabb forduló kezdődik.

Eredménytelennek nyilvánította a szentesi és a makói kórház főigazgatói pozíciójára kiírt pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A hivatalban lévő vezetők is pályáztak – még nem kaptak hivatalos értesítést a döntésről, nem nyilatkoznak. 35-ből 11 magyarországi fekvőbeteg-intézmény vezetői posztjára ír ki új pályázatot 30 napon belül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), miután a március 30-áig leadott kórház-igazgatói pályázatok csaknem harmadát eredménytelennek nyilvánította szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma – írja a Délmagyar – online.

Az első körben, januártól államosított fővárosi és megyei kórházak főigazgatói pozíciójára beküldött pályázatokat a formai ellenőrzés után három, 5-5 tagból álló bizottság bírálta el. A GYEMSZI ezután megküldte javaslatát az emberierőforrás-miniszternek, ő nevezi ki az új kórházvezetőket.

Például Deszken is: a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházát 8 éve vezető Dr. Bálint Beatrix sikeresen pályázott. Nincs eredmény azonban az államtitkárság tájékoztatása szerint a szentesi Dr. Bugyi István és a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban, 30 napon belül újabb forduló következik. A GYEMSZI-től korábban hiába kérdeztük, hányan jelentkeztek a vezetői posztokra, a pályázat titkossága miatt elvben a kórházakban sem tudhatták, kik kandidálnak. De az biztos: a szentesi intézményt 5 éve irányító Várkonyi Katalin, és a Makón 8 éve hivatalban lévő Baráth Lajos is újrázni akart.

A GYEMSZI sajtóosztályától tegnap nem sikerült megtudnunk, hányan indultak a posztért, mik voltak a mérlegelés fő szempontjai és mi az eredménytelenség oka – elektronikus levélben csak a szaktárca döntését ismertető sajtóközleményre hívták fel figyelmünket. Egyelőre az intézményvezetők is csak a sajtóból tájékozódhatnak. Cseh-Lakos Ilona, a szentesi kórház sajtószóvivője elmondta: a főigazgató nem kíván nyilatkozni, amíg nem kapta kézhez a hivatalos döntést. Várkonyi Katalint a megyei közgyűlés választotta az intézmény élére, s bár mandátuma tavasszal lejárt, újabb megbízást kapott, amely „eredményes főigazgatói pályázatig" él.

Hivatalos értesítés hiányában nem kommentálta a döntést Baráth Lajos, a makói kórház első embere sem. Teszem a dolgom, amíg vezetői megbízatásom megvan – határozatlan időre szól. Sem a kor, sem más nem befolyásol – nyilatkozta a 60 éves főigazgató.

Az első körben, januártól államosított fővárosi és megyei kórházak főigazgatói pozíciójára beküldött pályázatokat a formai ellenőrzés után három, 5-5 tagból álló bizottság bírálta el. A GYEMSZI ezután megküldte javaslatát az emberierőforrás-miniszternek, ő nevezi ki az új kórházvezetőket.

A győztes kórházigazgatók között nincs 62 éven felüli orvos. Ennek azért van jelentősége, mert Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10–11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik. Giró-Szász András kormányszóvivő később úgy nyilatkozott: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a döntés. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár később leszögezte: „nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot a kötelező nyugdíjaztatás ne érintse.