• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szentes: pozitív ösztönzőt keresnek a motiváláshoz

Lapszemle Forrás: kormány.hu

2010 óta a háromszorosára nőtt a népegészségügyi szolgáltatások GDP-arányos támogatása.

Október 11-én a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dísztermében tartotta idei harmadik plenáris ülését a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT). A Tanács napirendjén ezúttal a nemzetpolitika aktuális kérdései és a szervezett népegészségügyi szűrések szerepeltek.
(…)
Az ülés második felében Szervezett népegészségügyi szűrések és védőnői szűrővizsgálatok címmel dr. Szentes Tamás, országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár tartott előadást. A cél a krónikus betegségek kialakulásának megelőzése, a megelőzésben pedig bizonyítottan hatásosak a szervezett szűrések, ezért a kórházak fejlesztése mellett fontos a népegészségügyi szolgáltatások bővítése, az intézményrendszer fejlesztése és az alapellátás népegészségügyi típusú átalakítása – fogalmazott. 2010 óta a háromszorosára nőtt a népegészségügyi szolgáltatások GDP-arányos támogatása, az intézkedéseknek köszönhetően többen vesznek részt a szűrővizsgálatokon, ugyanakkor a részvételi hajlandóság még mindig alacsony - olvasható a kormányzati portálon.

A kormány ezért a szakmával konzultálva keresi a lakosság pozitív ösztönzésének módját a hatékony megelőzés érdekében. A szervezett emlőszűrés és méhnyakszűrés mellett hamarosan elindul országos kiterjesztésben a szervezett vastag- és végbélszűrés is, ami nagyságrendjét, társadalmi hatását és forrásigényét tekintve az egészségügy egyik jelentős fejlesztése - mondta a helyettes államtitkár.

A Munkavállalói Oldal nevében Doszpolyné dr. Mészáros Melinda megköszönte a pozitív kormányzati hozzáállást és reményét fejezte ki, hogy sikerül megtalálni a lakossági ösztönzés legmegfelelőbb formáit, valamint javasolta a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok bevonásának megvizsgálását. Dr. Szendrei Róbert, a Civil Oldal képviselője fontos kormányzati lépének nevezte a védőnők bevonását a szűrővizsgálatok végzésébe. Dr. Báger Gusztáv a Tudomány Képviselői Oldal részéről üdvözölte, hogy a legújabb tudományos eredményeket az egészségügyi kormányzat figyelembe veszi a népegészségügyi szűrésekkel kapcsolatos döntések során.

Válaszában Szentes Tamás elmondta: a szűrővizsgálatok csak másodlagos megelőzést jelentenek, az elsődleges megelőzést a megfelelő életforma és a kockázati tényezők felismerése, mérséklése jelenti. A helyettes államtitkár arról tájékoztatta a Tanács tagjait, hogy éppen a napokban indul útjára 10+10 mobil szűrőegység, amely az ország 2041 településére fog eljutni. Az intézkedésnek köszönhetően helybe viszik a szűrővizsgálatokat, így azok a kistelepülésen élő emberek is részt vehetnek a szűréseken, akik korábban nem mentek el a lakóhelyüktől távolabbi helyszíneken tartott vizsgálatokra.