• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szenzációs magyar szabadalom a koronavírus ellen – jöhet a "vérmosás"

Lapszemle MA 06:03 Forrás: InfoStart
Szenzációs magyar szabadalom a koronavírus ellen – jöhet a

Infúzióként is használhatják, és a plazmából kivont faktor H védőhatású lehet akkor, amikor már a citokinviharnak biztos előjelei vannak.

Szabadalommal zárulhat a magyar koronavírus-kutatás – erről beszélt az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat kutatási, fejlesztési és innovációs igazgatója. Nacsa János elmondta, hogy egy most előállított, faktor H nevű molekula képes meggátolni a gyulladásos folyamatokat.

A koronavírus-kutatás egyik alapelgondolása abból indult ki, amit sok évtizede alkalmaznak – a passzív immunitás elve –, hogy aki kigyógyul a betegségből, annak a vérében vannak olyan anyagok, amelyek védenek a fertőzés ellen, tehát ezt át lehet adni védendő betegeknek. Magyar kutatók egy csoportja azonban azt figyelte meg, hogy annak dacára, hogy valaki már súlyos állapotban és támogatott lélegeztetésen volt, nagyon gyorsan jobban lett.

"Feltételeztük azt, hogy nem csak az alapelképzelés szerint működhet az átvitt védettség, hanem más anyagok segítségével is. Azt kezdtük kutatni, hogy milyen molekulák állhatnak ennek a hátterében, azt kerestük, hogy mi az az egyéb molekula, amely egy erős gyulladás része, a citokinvihart megelőző állapotban, és meg lehet menteni a beteget vele, anélkül, hogy vissza tud hívni valamit" – mondta az InfoRádióban Nacsa János professzor.

A molekula a faktor H nevet kapta, ez a "komplementrendszer", ami az immunrendszer egy nagyon ősi alapvető változata, és a gyulladásos folyamatot képes gátolni. Ez egy természetes molekula, megtalálható az emberben, valakiben több, valakiben kevesebb, és a szakcikkek alapján arra jutottak, hogy valóban összefügg azzal, hogy valaki védettebb-e a súlyos gyulladásos folyamat kialakulásával szemben. Ebből kiindulva kezdtek e molekula módosított változatainak fejlesztésébe, és azt vizsgálták, hogy kísérleti körülmények között tudják-e alkalmazni, hogy valóban gátolja-e a gyulladásos folyamatot laborkörülmények közötti sejtes rendszerben. További részletek a teljes cikkben