• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szerdán döntöttek a szakdolgozói bérekről

Lapszemle 2022.12.23 Forrás: hvg.hu
Szerdán döntöttek a szakdolgozói bérekről

Az államtitkár nem árulta el, hogy mit határoztak, csak annyit, hogy „előremutató és jó döntés lesz”.

Tárgyalóasztalhoz ültek a Magyar Orvosi Kamara képviselői Takács Péter államtitkárral, hogy elmondják a szakmai kifogásaikat a kormány tervei szerint január elsején életbe lépő egészségügyi rendeletekről - írja a hvg.hu.

Nyolc nappal a Belügyminisztérium tervezett egészségügyi rendeleteinek életbe lépése előtt ült le egyeztetni a Magyar Orvosi Kamara (MOK) képviselőivel Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. Röviden összefoglalva, a hosszúra nyúlt beszélgetésen kiderült, hogy

  • Takács szerint nem igaz, hogy nem egyeztettek a kamarával.
  • Nem véletlenül titkosították a Boston Consulting tanulmányát az egészségügy átalakításáról.
  • Tárgyalnak arról, hogy a háziorvosi praxisokat is bevonják a rezsitámogatási programokba.
  • Modellszámítások szerint a praxisok 80 százalékának nem csökken a bevétele az indikátorrendszer bevezetése után.
  • Az állami szolgálatra pedig azért van szükség, hogy javuljon a betegbiztonság.

De nézzük a részleteket.

A kormány oldalán egy hete jelent meg néhány rendelettervezet szövege is, melyek közül több is felháborodást keltett szakmai körökben. Ezek egyike, hogy a kormány tervei szerint január elsejétől a kizárólag magánellátásban dolgozó orvosoknak havi 20 órát kötelező lesz állami intézményekben dolgozni (ez kiváltható 10 óra ügyelettel is). A másik, hogy az alapellátás finanszírozását gyökeresen átalakítják: a háziorvosok és a közfinanszírozott fogorvosok finanszírozásának nagyobb része minőségi indikátoroktól függ majd. A szakmai szervezetek attól tartanak, hogy az indikátorrendszer problémái miatt mind közfinanszírozott fogorvosi, mind háziorvosi praxisok is 350–500 ezer forint bevételtől eshetnek el havonta.

A MOK eddig nem alakított ki hivatalos álláspontot a tervezetekről, csütörtökön viszont élőben közvetítették személyesen konzultációjukat Takács Péter államtitkárral. A jó hangulatúnak egyáltalán nem nevezhető, néhány részletében inkább vádaskodó beszélgetés több mint két és fél órásra nyúlt – csak azért nem hosszabbra, mert Takács Péternek saját bevallása szerint a felesége kérésére még be kellett vásárolnia karácsonyra.

...

Szóba került a Boston Consulting 2020-as tanulmánya is az egészségügy átalakításáról, mely a mai napig titkosított, és a kamara sem nézhetett bele. Ezt Takács sem tagadta, és azzal magyarázta, nagyon sok olyan javaslat van benne, amit Magyarországon lehetetlen megvalósítani, a sajtó pedig úgy tálalná, hogy „népirtásra készülnek”. Példaként hozta fel, hogy a tanulmány azt javasolja, 100 kórházból csak 60 maradjon meg, ami nyilvánvalóan kivitelezhetetlen.

Több pénzért jobb munkát várnak

Az első részben a finanszírozás és az indikátorok kérdéskörét járták körbe, a kamara nehezményezte például, hogy a háziorvosok ambuláns díja a mai napig csak 600 forint betegenként. Takács ezt nem tagadta, de szerinte az ambuláns díj csak töredékét adja a teljes finanszírozásnak. Ők az egész rendszert szeretnék olyan irányba terelni, hogy a rendszer „a jó minőségben elvégzett sok munkát honorálja”.

A minisztérium szerint ma egy átlag háziorvosi praxis 3 millió 300 ezer forintot kap havonta, ez jövőre 3,5–3,6 millióra emelkedik majd. (A közvetítést követő háziorvosok közül többen kommentben jelezték, hogy ennél jóval alacsonyabb a finanszírozásuk.)

„Jövőre csak a háziorvosi finanszírozásra 257 milliárd forint jut, 2010 óta az egészségügyben 1470 milliárd forintos forrásbevonás történt” – sorolta Takács, aki szerint ehhez képest az elmúlt években nagyot csökkent a betegellátás mennyisége. Ezen akarnak változtatni. Célunk, hogy az elvégzett munka mennyiségével és minőségével arányos finanszírozás legyen alapellátásban és szakellátásban is – tette hozzá.

...

Az államtitkár megígérte azt is, hogy a változásokat nem vésik kőbe, ő annak a híve, hogy kipróbálják, és ami nem változik, azt kijavítják. Így derült ki az is, hogy már az egy hete megjelent rendelettervezeten is változtattak a beérkező vélemények alapján. A magánorvosok számára előírt 20 órás rendelést, vagy 10 órás ügyeletet átírták 8 és 16 órára, ez havi két alkalmat jelent. Korrigálják azt is, hogy akinek 3 szakvizsgája van, az háromszor 20 órát teljesítsen az állami rendszerben, és lesznek kivételek is.

...

Szóba kerültek a szakdolgozók is, akikre sok tekintetben ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az orvosokra. Takács itt – mint kiderült, egy kicsit meggondolatlanul – elárulta, hogy a szerdai kormányülésen döntés született a szakdolgozói bérekről. Hogy mi, azt nem árulta el, csak annyit tett hozzá, hogy „előremutató és jó döntés lesz” – így minden bizonnyal béremelésről döntött a kabinet. Ezen kívül a szakdolgozóknál a jövőben rendezni kell majd a szakmai kompetenciák kérdését is, ezt lépcsőzetesen fogják megvalósítani.

További részletek a cikkben és a videóban.

Legolvasottabb cikkeink